用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

好掛住之前有個"解答任何有關學琴問題"果個討論啊!  不如再開一個新的題目討論和交流呀??!!
我想請教, 考琴的曲目若彈到cd的節奏和dynamic, ok 否?

1    0    0    0

我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐的孩子作初學用,2年前,他們添置新琴於是剛好又搬番給我,讓我的兒子初學用。

坊間二手琴不少,可考慮。

就算初學都要堅持日日練琴,仔仔3歲初學時每天練琴5-10mins,依家4歲半,可以每天練45分鐘。

原帖由 小伊 於 09-8-4 00:07 發表
我都見好多媽咪都系等亞仔真係有興趣先買綱琴,求其揾部電子琴頂住先。不過,結果就系亞仔彈兩彈就就真系無興趣,唔使買琴。

devio,

您說,"和很多家長一樣,在女兒學琴的初始階段作為全陪,感覺非常的累。而且還養成了小孩的依賴性,碰上困難容易有畏難情緒,不愛動腦子。"

咁應該陪到邊個階段呢?  仔仔4.5歲,學琴一年半,這麼小的年紀,是否應繼續陪?  失禮點說,我有d似他的第二位老師,邊練邊教,有時會push他一點點(eg. 幫他加快速度以達致樂曲的要求),對嗎?

Absolutely agree!

Bigboymama,

My son is in same age with yours!  He enjoys his first two exam pieces very much.  And for the part of scales and sight reading, grade 1 is easy for little kid to handle.

原帖由 Pianokc 於 09-8-19 20:30 發表
I always encourage my students to take their FIRST exam with Grade 1. It is supposed to be a positive, encouraging, and building confidence experience.  I like my students to have a good memory of the ...

Pinaokc,

好同意你的質問, 點解bk會咁ge呢?

anyway, 我今日剛與仔仔參加了一個比賽, 好想請教大家:

1) 賽規都無講過話要背譜, 阿仔拿著譜出賽, 比個評判話"should memorize it"; 是否下次無論比賽定考試都唔應該拿譜呢?  (其實他已熟到能背, 只是我不知有這樣的情況 )

2) 一級考試的曲目, 不是不用彈repeat的嗎?  點解比賽上有些小朋友會照譜彈repeat的部份呢?

今次這個比賽相當踴躍, 一場接一場, 評判無時間講整體評語, 所以想問問有經驗的家長/老師; 不過欣賞到好多表演突出的小朋友的演奏, 好利害啊!

出年春天(4-5月)會有皇家音樂試,您可以上網CHECK下考試範圍,但上完JMC可以彈3級的曲目?

原帖由 Zukina 於 09-8-25 23:40 發表
請問點樣可以知道個教琴老師好定唔好? 我指教學上, 不是資歷上...

另外, 阿女去年12開始正式一對一學琴, 之前上學通利2年JMC, 請問佢如要考3級, 應該幾時考? 幾時開始操? 謝謝
!! ...

我上星期同阿仔行琴行,心思思好想買部新琴。。。
如果Petrof 同 Yamaha點比較好呢?
‹ 上一主題|下一主題