用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有問題請教007/各位天水圍元朗媽咪請進
go

有問題請教007/各位天水圍元朗媽咪請進 [複製鏈接]

你好.007.請問:
1. 問過學校,(此小學係天水圍都幾好的)我囡囡屬band1學生,但係是band1中下游學生.所以吾知好吾好幫佢選英中,怕佢追得辛苦,你認為佢咁的成績,我應選中中定英中會好D呢?

2. 如果xx英中,佢所屬banding是band1尾-band2頭,但uu中 中, 佢所屬的banding是band1中的.咁請問我該如何決定??要間
差D的英中/定係寧願要間好D的中中呢?

3. 咩吾係所有英中都有band1學校咩?

4. 點解我見有d英中,佢地收生有97%band1學生,但有3%是
    band2學生呢?咩吾係所有英中都是收band1學生嗎?

5. 尋日睇tv話而家會考英文"甲.悅"會合併計分,咁是否對中中學生吾係咁好呢?我應否選英中好d呢?

5. 好多中中在中四先轉用英文教學,讀2年就要會考.其實比起英中一入去巳用英文教學好似差D,起碼人地都讀左英文成5年先會考.我是否應選英中呢?

7. 可否介紹下英中同中中的分別??

吾好意思咁多問題!因我趕住要填寫頭五間志願比老師.下星期交.

[ 本文章最後由 fionlai60 於 07-8-9 21:24 編輯 ]
   0    0    0    0

多謝你的解答,但還有些不明:
1.照你分析,囡囡成績入到英中都可能比較追得辛苦咁我是否 應選中中,等佢先甜後苦,容易明白教學內容,有多d時間思考好d呢?

2. 合併英文試卷點解會對於一間band1中中而言可能是一件禮物??

3. 其實點解咁多人都咁想入到英中呢?除左可以早d接觸英文教學外.仲有咩好處呢?

4.照你所講,英中同中中的分別好似只係先甜後苦,定係先苦後甜我分別.仲有其他分別嗎??

5. 如果我選band1中中,以囡囡成績,咁我選band1中中的頭/中/尾邊個機會會大d入到呢?

thank you very much!!!

[ 本文章最後由 fionlai60 於 07-8-9 22:48 編輯 ]

oo7:
第一組學生按隨機編號排列,編號排列的第一名學生(李同學)將首先獲發學位。
剩下來排第三的楊同學第一志願選擇D校,但由於該校巳沒有學額
楊同學未獲分配學位。

請問電腦會繼續處理第一組其餘學生待他們的第一志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。還是會處理完楊同學的第二.三志願.待楊同學獲發學位後才再處理其餘第一組學生的第一志願呢?

多謝你地的意見!!!我諗我都會選中中.其實我都怕佢讀英中會好難追.

原文章由 camey2000 於 07-8-11 01:48 發表
Hi fionlai60,
等我過來人比D意見,我仔仔是今年升中一,情況同你差唔多都是band 1尾英文科A,當時班住任已同我地講如果讀英中會好難追,隨時考尾,如果令到學生失去讀書興趣,到時後悔莫及!其實我地從來無打算比囝囝 ...
‹ 上一主題|下一主題