用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 除U1Yamah外,還有其他選擇嗎?
go

除U1Yamah外,還有其他選擇嗎? [複製鏈接]

如有能力負擔到,而小朋友真係有長遠興趣,建議買德國琴.絕對唔建議買yamaha
MA Music CUHK, BMus (Hons) RWCMD; FTCL; ATCL; DipABRSM (Teaching); AMusTCL

回復 penguin_chick 的帖子

又唔洗去到10萬甘又.
Ronisch, or even Petrof 都係唔錯ge選擇
其實不妨考慮下二手鋼琴. 如果二手鋼琴買到個好琴好牌子,價錢可以低番些少. 好過買全新ge yamaha
yamaha琴鍵輕,音色又唔太厚.
一部好琴可以用好耐.
MA Music CUHK, BMus (Hons) RWCMD; FTCL; ATCL; DipABRSM (Teaching); AMusTCL

回復 penguin_chick 的帖子

其實揀琴時可以留意呢幾點.
聲音夠雄厚嗎? 低音音色又厚唔厚? 琴鍵會否過輕?
左邊個soft pedal踩左聽唔聽到分別.
‹ 上一主題|下一主題