用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

睇曬樓上嘅posts,其實我都面對緊同一樣嘅問題, 我覺得真係要好睇小朋友本身嘅能力,當然如果係醒嘅, 就唔駛夾梗要佢 repeat嘅。

我本人不是名校追隨者, 我大女當年考K1 都考到,最后我都留番原區讀 K1. 依家佢亦都响本區透過大抽獎入到心儀小學, 成績都滿意.

我想講嘅係,如果你諗住小學参加大抽獎都要睇下小朋友嘅能力架,唔係你話抽就實比你抽中, 如果萬一要叩門都要睇小朋友本身嘅實力,當然你又要加d 乜班物班比佢整靚佢個 profile. 如果唔係抽唔中都幾麻煩。我地果區嘅區內名校嘅叩門位,早兩年都差不多要平均80人爭1個位架!不過呢d 都只係第一步, 到比你抽中左, 你以為如果你能力不夠有得比你 fu look 咩!依家d 津小要維特佢地响區內嘅知名度同支持度都會力谷佢地抽番嚟嘅學生, 每晚平均5-7 樣功課, 如果寫得慢,真係唔駛食同瞓,同埋父母都要一齊跑架.如果成績不理想會被勸退學架。到時乜信心都無晒, 仲大鑊!

所以我細仔係細b,都要諗下比唔比佢做大b, 始終爭幾個月就真係唔同, 佢可能有自信心,  基礎打得好d, 將來大家都唔駛咁辛苦,始終細路都係鐘意人地贊嘅。

atirw 發表於 12-9-12 23:20
我呀仔12月細b,學習上真係無問題,上年k2品學兼優,今年k3開學一頁中文一頁英文字功課都無問題,數學k2下減 ...
所以話者, 有能力嘅細仔都諗住做大仔, 我個細仔依家22個月都只係識講幾個單字, 咪更加要做大仔囉。我都唔係想入名校, 只是宜家競爭大, 唔想夾梗上, 只係怕到時升小時功課多, 壓力大, 佢做得辛苦時我地都辛苦。到時仲後悔。

回復 yybee 的帖子

贊成!

carmenc026 發表於 12-9-14 22:52
真係一個好好嘅分享平台!
我d仔都係細b,而家剛開始k1,
一直都係計劃好repeat k1 變大b,我沒有$$俾亞仔讀直 ...

贊成!津小課程都唔淺,同多功課!官校仲死, 更無彈性, 逼住跟教育局硬推!

BillyM 發表於 12-9-14 01:20
和幼稚園老師談, 他們大多認為做大做細無一定標準, 視乎小朋友表現. 但如果問小學老師校長, 我得到的答案都 ...

對!我女果班嘅大仔, 佢話個同學仔好叻, 大一年咁又点,有咩問題?咁叻点解要自卑呀?

仔仔錫錫你 發表於 12-9-15 11:10
成日話細b repeat 會浪費左時間, 咁多左果一年你會點用?  做細b 早d 入學有咩得著? 早d 畢業可以出來搵$$?  ...

Agree! That why 名校只想收大b, 因為d 大b suppose 已到某過水平, 唔駛咁參差,教得無咁辛苦。
‹ 上一主題|下一主題