用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

小二仔,學乜都三分鐘熱度。
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea,有=冇。
但學生在外有拿獎就返學校登記,年尾有頒獎禮。最勁個d有大獎杯但個評分標準保密。

我仔半班以上都有獎拿,見到自己無好失望。
我只想佢enjoy去學野,好少同佢參賽。

但咁既制度下,都要舖排下。
個個同學在外都學有所成,都有壓力(emoji)
其實有沒有d豬肉獎比賽???
   10    0    0    0

tha 發表於 18-11-2 00:39
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea ...

續上:
佢學乜都三分鐘熱度,開始遇到困難就會無興趣唔想再學。
現在學緊游水,鋼琴
鋼琴:佢話有興趣,但唔想練琴
游水:鐘意玩水,但佢話游到氣來氣喘...頂。我唔理,搵教練hea住學,總會學晒4式。

tha 發表於 18-11-2 00:39
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea ...

以前老師/教練叫佢參加過3次比賽:校際朗誦節,校際音樂節,游泳比賽

當然全部都無獎拿,練完一大論又無獎拿,其實佢有點驚參賽,但眼見人地拿獎佢又唔開心

tkinwong 發表於 18-11-2 00:47
其實好多有獎的小朋友,都是自己加操,你講的很普遍現象。(emoji)過,是否跟風都係家長選擇。我自己都覺得 ...

係啦,問題就係佢學乜都無興趣,我想再錦上添花都難!

我呢幾日諗,不如俾佢試多點唔同野! 但好大機會試完大半年都係乜都唔鐘意

回覆樓主

我有諗過:
佢參加個人賽係死梗,搵d團體賽參加。
試下問下學校有乜校隊, 睇下俾唔俾佢入。

回覆樓主

我發覺佢其實有伴=興趣大好多!
我又試下問下d男同學仔學緊乜,睇下跟唔跟到一起上堂!
但問題係:
好多家長唔肯講
人地上緊中/高班,點跟
班有沒有位,時間地點....

頭都痛

回覆樓主

好多謝大家既意見!

其實一直都係堅持緊游水及鋼琴,再加埋學英文,已經再無時間學去explore其他新野。

我上星期都狠心cut左個英文,要兩星期通知。
之後可以用學英文既時間俾佢試新野。
我都想佢玩team sports, 所以我搵左有d有team sports:田徑,籃球,劍擊,網球,欖球

搵左最近既邊間比教好,問晒時間....等等。
再俾佢揀,佢竟然話想打返tennis. 暑假學過,因為同佢朋友兩人用一個教練,佢有朋友陪所以開心。

但呢位朋友開左學唔得閒所以無學。
唯有問下班中同學仔學緊乜,夾到時間佢又鐘意再跟人上。

要夾咁多野真係難....

AgapePa 發表於 18-11-3 18:12
講開琴行,某某琴行辦的公開鋼琴比賽,在讀學員差不多人人有奬。
評判是琴行資深導師。
...

我唔係跟琴行學,所以唔知呢d野。咁街外人可報嗎?

AgapePa 發表於 18-11-3 18:16
參加到團體賽,如果個人水平低,其實一様無機會攞獎,因為大部分項目有人數限制,水平低的學員,只會是長 ...

原來係咁,諗住俾佢玩下team sports, 參加下團體活動。因為現在的鋼琴游水都好個人既

AgapePa 發表於 18-11-3 18:07
豬肉奬雖然幫不了考中學,但可以提高自信,增加學習興趣。

我都係咁諗!
橫掂現在想乜都俾佢試下,咁都可以試下呢d活動!
佢一個獎都未試過拿過,俾佢高興一兩次無壞架!

AgapePa 發表於 18-11-3 18:04
校際音樂是非常難攞獎,尤其鋼琴項目,因為很多人是降grade 比賽,五級能力,但參加三級比賽。
校際朗誦亦 ...

其實我就係一直都無去刻意參加什麼比賽/拿獎等。
之後參加左比賽都係老師/教練叫。所以唔知坊間有乜野豬肉獎比賽,想請教係邊度可以搵到??

正如有人回答,間中一兩次拿下呢d豬肉獎會增加小朋友自信都無壞。我又唔係話要專攻呢d。反正現正想俾佢explore不同活動,咪試埋d容易拿獎既。一兩次都ok架啦!

fany 發表於 18-11-3 18:58
幼稚園和初小乜都玩下,慢慢就會發現小朋友真正興趣和強項,可以集中資源在一,兩項。奬項是錦上添花,但最 ...

我現在就諗住在未來呢一年俾佢乜都玩下

b3410 發表於 18-11-3 18:53
興趣興趣,就係帶來高興,樂趣。
勿忘初衷

Agree!

AgapePa 發表於 18-11-3 23:31
琴行比賽,街外人可以報,二十幾人一組,一半人有獎。(冠、亞、季丶優異)
你可以問吓教琴老師,應該知D ...

佢話暑假過晒啦

jli008 發表於 18-11-4 14:18
看家長自己是用什麼心,正常參與課外活動衹是玩樂性質,比賽都衹是想孩子面對一下陌生人情況下表現自己,多參 ...

Agree! Thanks!

sunnymama2 發表於 18-11-6 09:52
我覺得初學者參加容易的比賽ok喎,可以建立自信心。

我仔都係鋼琴初學者,請問坊間有什麼容易既鋼琴比賽俾佢試下?

licpd 發表於 18-11-5 17:03
我吾知游水可吾可以defined為team sport。如果入著校隊一班人一齊訓練,參賽係好有team spirit。我小朋友都 ...

係好唔同。可惜我仔呢間學校無呢d, 乜都要自己出去學。
一個小朋友,去琴陌生環境及同學,點及在學校跟同學一起學咁投入呢?
想轉校.....

IloveJJ 發表於 18-11-6 07:47
我仔都係學琴而唔練琴,其實大部分初學都會咁。要有興趣練,一定要達到某水平先有樂趣。
你係可以迫佢,去 ...

請教下坊間有什麼鋼琴豬肉比賽?

MrBeast 發表於 18-11-8 08:18
聽朗誦我真是會毛管動,古典音樂會訓覺 。
若我sense 到小朋友冇獎唔開心,第一句必定是:咁你知唔知人地付 ...

我都係咁樣答佢
‹ 上一主題|下一主題