用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學! ...
樓主: tha
go

小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學!   [複製鏈接]

星期四晚-跆拳道(家樓下)佢求我學既,學左大半年就快綠帶,而家話無興趣。
星期五放學- 游水 佢話最鐘意既運動係游水但唔鐘意上游水堂 (游到自由式,開始學蛙式)

星期六早上-學琴 如果一定要學一樣音樂,他話會係鋼琴。但又話唔鐘意學啦,老師話有天份既 (已經無迫他練琴)

星期六早上及中午-中文及英文。一定要上,但又唔鐘意

星期六下午-圍棋。佢鐘意,但資質差
   4    0    0    0

retriever 發表於 17-10-29 08:34
其實無必要學咁多野,細路亦唔懂珍惜機會。

游水可學,始終係求生技能。圍棋可學,仔既數理能力重要,多 ...

佢唔俾我地教,出去學先肯乖乖地跟人

MrBeast 發表於 17-10-29 08:38
因為太辛苦或沉悶或是唔夠其他同學學得咁快?

前者你要lum下其實學來做乜和目標是乜,後者若是小組,可轉1 ...

其實呢位小朋友係3分鐘熱度。其實學所有野學到某一個階段都一定要努力先可更進一步。
但佢一到呢個位就唔想學啦!
點解佢鍾意學圍棋,因為係暑假佢叫上,到現階段都係純玩,唔知幾時又話唔學!
例如:佢鍾意游水係在泳池亂玩,上課時點都會練動作,就無興趣!其他課程都一樣.
做家長既係咪應該要佢學懂努力及堅持?
不過就想cut少少

Jane1983 發表於 17-10-30 16:50
回覆 retriever 的帖子

每日有少少時間獨自一個人静落黎,玩吓hea吓留白,沉澱學左既嘢,思考吓,對長遠發 ...

佢每日都有一小時玩,10.5小時瞓

MrBeast 發表於 17-10-29 09:02
ps 小一來說,太辛苦的話我㑹cut,但當然因人而異,身邊都有例子能日理萬(ec)A ...

我都想俾佢玩多d

HaYi 發表於 17-10-29 11:09
樓主說的除左中英外, 我大仔升小一時都有學, 當時跆拳道已紅黑, 圍棋都有些段數, swim 已3式, 鋼琴一級,   ...

你個仔好勁!
佢間小學差不多零課外活動,係守舊純學術型小學。我極唔喜歡。但無計,讀住先

我覺得起碼一樣運動,一樣藝術。

GreenMaDad 發表於 17-10-29 19:53
就個人經驗, 小一是最得閒又可以開始學不同的事(因有一些興趣太細學又不太好), 之後讀書會越來越花時間 ...

好贊成
其實想佢學音樂都係想長大後開心唔開心都有音樂!但過程似乎好艱鉅咁!

mrsmacaroon 發表於 17-10-30 15:46
由星期五放學開始再到星期六連續4場確實太多吧

所以咪想cut但唔知cut邊樣先
因此本公子學乜都三分鍾熱度,一要努力少少就唔學

竹蘭花 發表於 17-10-30 20:02
咁係小朋友本身要學,還是家長希望小朋友學?
興趣班故名思意,當然最好以興趣為先,
如果唔中意學,逼小朋 ...

其實呢位小朋友係3分鐘熱度。其實學所有野學到某一個階段都一定要努力先可更進一步。
但佢一到呢個位就唔想學啦!!

點解佢鍾意學圍棋,因為係暑假佢叫上,到現階段都係純玩,唔知幾時又話唔學!
例如:佢鍾意游水係在泳池亂玩,上課時點都會練動作,就無興趣!其他課程都一樣.
做家長既係咪應該要佢學懂努力及堅持?

asweetmom 發表於 17-11-1 00:36

為甚麼要將音樂的作用放到這麼大呢?我三個女兒都有學樂 ...

咁又係。我都將大家的意見俾我老公睇。佢打死都唔cut彈琴。傾傾下先知原來佢細個時佢老豆勁迫佢彈古箏,所以就彈得成。咁佢就用呢套方法迫個仔。
佢話玉不琢不成器!
唉,都唔知點...

Jane1983 發表於 17-11-1 21:15
第二個friend其實運動有d天份,但佢鍾意玩,唔鍾意操練,校隊亦唔願意入。我有提過佢媽唔好浪費天賦。不過 ...

咁呢位小朋友現在幾大?咁乜都無學咪浪費天賦?

Jane1983 發表於 17-11-1 21:10
分享吓我女兩個男仔friend的學習經歷。第一個男仔學琴,初初話鍾意,係琴房都練過一輪,咁屋企愛惜佢,就買 ...

講起買琴:因為尚初學,唔買住。我本來諗住等佢學到好有興趣求我買。
現在每星期一晚去會所練一練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極嚴厲地練大半個鍾。兩個次次都唔開心咁返來。
佢平時行過琴行,返教會見到琴就衝去彈。

我老公話:睇個勢可能先買琴在家,佢見到有興趣就自己彈。每日彈十分鍾仲好過我現在咁同佢練。
大家覺得呢?

Jane1983 發表於 17-11-1 12:39
回覆 tha 的帖子

所有嘢,在易之前一定有難的時候。有興趣,受到鼓勵,就會克服。

佢exactly 就係呢類型。呢幾日同佢傾開,原來:
佢唔鍾意學跆拳道係記唔到套拳某幾步,但勁期待考帶! 今日同教練傾話佢其實ok, 但一有少少困難就唔想做,要迫既。
唔鍾意游水原來話上水好凍....bear....但勁期待自去己識游晒四式

山海兒女 發表於 17-11-1 12:50
坦白講,你個情況,我都唔會咁易放棄學琴。不過,我一定會要佢練琴。
「玉不琢,不成器」,「琢」即要練習 ...

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極嚴厲地練左大半個鍾。兩個次次都唔開心咁返來。
佢平時行過琴行,返教會見到琴就衝去彈。

我老公話:睇個勢可能先買琴在家,佢見到有興趣就自己彈。每日彈十分鍾仲好過我現在咁同佢練。
大家覺得呢?

山海兒女 發表於 17-11-1 12:50
坦白講,你個情況,我都唔會咁易放棄學琴。不過,我一定會要佢練琴。
「玉不琢,不成器」,「琢」即要練習 ...

我呢幾日搵返佢BB時彈個部小電子琴仔出來,放在廳,佢一放學就走埋去彈!不過剛擺返出來有新鮮感,同埋呢部係玩具無練琴壓力!
‹ 上一主題|下一主題