用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Artplus/維記pg 學生入N班成功率
go

Artplus/維記pg 學生入N班成功率 [複製鏈接]

回覆:Artplus/維記pg 學生入N班成功率

Vic pg with pm offer

剛剛同囡囡返 Vic pg, 全班10個都入左 Vic PN 不同 campus

引用:Quote:原帖由+心急媽媽xxx+於+15-03-26+發

原帖由 964000 於 15-03-27 發表
我朋友個女有join artplus兼超大12月B,報CWB Vic PN都一樣吾收
我囡囡一樣12月B, vic pg, apply CWB PN 唔得,但 middle kornhill 收左。我覺得唔緊要,至少入到 Vic 對囡囡 profile 好d,對升小學有一定嘅幫助我已經心滿意足。

引用:回覆+lamlam0710+的帖子 you+can+apply+fo

原帖由 melwoo 於 15-03-27 發表
回覆 lamlam0710 的帖子

you can apply for more than one campus?
They hv 3 preferences for your choice

引用:回覆+lamlam0710+的帖子 +i+c,+but+i+gues

原帖由 melwoo 於 15-03-27 發表
回覆 lamlam0710 的帖子

i c, but i guess if you fail your first choice, the chances for other campu ...
This is what I thought too.. Very unexpected!!

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-03-27+發表

原帖由 Babemo 於 15-03-27 發表
你囡囡AM定PM呀?
Pm

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-03-27+發表

原帖由 Nohoeast 於 15-03-27 發表
你pn group interview 係去中康定cwb campus?
CWB campus. But my daughter didn't responses at all! I was expecting she fails in the interview! Luckily she did well in class observation

引用:Quote:原帖由+minna321@+於+15-03-28+發表M

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-03-29 發表
我唔明點解結果可以咁extreme,令我質疑同班主任牙力有關班中有家話我地知就算N唔收,會比小朋友 ...
好似有d risky, 你唔保證出年一定入到 Vic pn. 好似我囡囡咁,佢interview 完全冇 response, 我打曬輸數。我朋友同我講,可能囡囡同 Vic 冇緣啦,不能強求。我都預左佢要讀明我 k1。上星期同囡囡上pg, 老師同我講有個 observer 再問囡囡平時上課點?因 interview 同 observation 太大偏差,仲同我講有日有 observer 再嚟 specific睇囡囡上課。而果曰囡囡出奇地超合作。 但我完全唔知有咁嘅事發生過。

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-03-29+發表

原帖由 Nohoeast 於 15-03-29 發表
你係話group interview 之後,有observer黎pg再睇多次?我好似見過喎
係 class observation on mar11 --> group interview on mar14 --> observation ( 我完全唔知邊一日?)

所以我好肯定如果囡囡唔係 Vic PG 學生,我地果日group interview 一定 fail 左。

引用:我見到有人黎觀課但唔清楚佢係唔係observer

原帖由 Nohoeast 於 15-03-29 發表
我見到有人黎觀課但唔清楚佢係唔係observer, 喺係observation class 前幾日出現,group interview 之後再出 ...
原來真有其事,咁真係讀 Vic of 有少少優勢喎。問返姐姐,佢話的確有個人再睇上課。

引用:Quote:原帖由+lamlam0710+於+15-03-29+發表

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-03-29 發表
我估同學仔係k1再戰,不會再讀pn. 而因維記直資優勢不大故也不是我們首選。只是好奇進貢左咁耐得唔得同想睇 ...
我之前都 apply 左 Vic k1, 去左 second in 但只係 waiting list, 今次只係再試 pn. 坦白講,連老師都暗示k1少位。所以如果今次 pn 冇 offer, 我真係冇信心會k1 有 offer.

引用:我小朋友由8個月返到宜家兩歳班,observe+

原帖由 Bean2012 於 15-03-29 發表
我小朋友由8個月返到宜家兩歳班,observe 當日非常合作,平日也是乖學生,group in 當曰in 得一般,但都無o ...
咦。我冇記錯你好似 KCIS 定 KCS 有 offer 喎?我之前 KCIS 有 offer 但 reject 左,我都係偏向local school。

引用:所以我覺得Vic+收生都好正路,+不少最終有of

原帖由 2pmshow 於 15-04-01 發表
所以我覺得Vic 收生都好正路, 不少最終有offer嘅父母都係真心想升Vic, 有心由pg 開始就了解學校, 認同levy ...
你講得冇錯,我由囡囡3個月開始 apply pg 到22個月先上到 pg, 之後 apply k1去埋 second in 就 on waiting list, 再接再厲 apply PN 終於中康收左。其實之前都有諗過唔收會出年再 apply k1. 而家鬆左一囗氣喇。 btw.. 我本人並不是什麼專業人士,只係喺某大公司的小職員。

引用:請問你意思是第一年apply+K1,+第二年再用超

原帖由 Taka12 於 15-04-01 發表
請問你意思是第一年apply K1, 第二年再用超大b身份 apply pn?
囡囡係12年12月超細B,apply k1 (超細B) on waiting.. Apply pn ( 大B) 有offer, 假設pn 都 on waiting, 下年 last chance apply k1(大B)。相等於今年pn出年升上k1的 path.

‹ 上一主題|下一主題