用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

睇到呢度,想起朋友講佢姨甥,而家小二,兩年都考第一,已有「守業」的心,一定要要求父母cut課外活動...7歲人仔,守到幾時?

我吾想自己小朋友有守業的心,要識向前衝。

simonwan  讀書系跑馬拉松,小時了了,大未   發表於 15-5-25 01:42

回覆 MASAYA 的帖子

係呀,進步緊要。
小朋友盯住考第幾,好容易局限自己,同埋易引起嫉妒或者其他不利社交發展的情绪。

天大地大,考第一吾代表也野,希望小朋友學懂睇遠d、想多d。

babykenny 發表於 15-5-24 14:42
其實只要小朋友有盡力去考,我覺得就已經好好,我發呢個帖,係因為剛剛經歷以下事件,我囝囝小一,考第10, ...
我覺得你朋友係講風凉說話,如果佢小朋友係考十幾二十的料,吾信佢會日日打女。
而家先初小,說話講到甘盡,第日吾如願,點搞。

回覆 wan_sosin 的帖子

打係得的,尤其細個,但長遠無用,仲令小朋友憎恨父母。
親子感情好重要,打佢等佢醒定d,考試好d,吾會試。

回覆 大件仔 的帖子

我覺得係ga,你要考高幾名,但如果牺牲了看書、玩體藝、遊戲和留白hea吓的時間,我覺得吾值得。

成績十分吾理想,即係個分低,吾係因為個個都叻,90分考25。咁小朋友需要幫助。

我會了解吓,係咪有野吾明?係咪考試技巧吾得?會幫佢解決問題,多過鬧佢。中小學課程,肯用心讀,就算無也天資,都可以中上的。

回覆 Yanamami 的帖子

朝七晚十堅持咗年半,真係吾簡單。不論成績如何,都要讚吓小朋友。

‹ 上一主題|下一主題