用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

收到面試信了, 如果2間同一日 interview 點算好? 其中一間未知時間, 但肯定是同一日, 即13號

原帖由 Joe媽媽 於 10-2-23 22:55 發表
收到面試信了, 如果2間同一日 interview 點算好? 其中一間未知時間, 但肯定是同一日, 即13號

好開心, 無撞時間.
Same day, A school: 12:30pm, B school: 2:15pm

原帖由 winkylau 於 10-3-11 10:20 發表
有沒有人收到(陳瑞芝,董玉蒂)的面試信呀????
我還沒收到

董玉娣未收到, 好似話27號 in, 這個星期 (19號前) 會收到, 但未收到呀. 不過, 可以打電話問下...

原帖由 richau 於 10-3-17 14:29 發表
請問有無人知道 董玉娣名單個 AppNo 是代表甚麼 ?它不是由1至500.

AppNo = application number.

其實面試都係平常心啦. band 1頭學校, 好實際的.

學生編號已有各位小姐/ 少爺之全港排名了. 正選/ 後備學校已有一張 list, interview 只是看一下有沒有需要在正選之 list 之內 out 出 或 put in 吧了.

原帖由 mingmui 於 10-3-27 13:50 發表
我是新手媽咪,我想請問有關中一派位問題,小兒就讀小保良,
小五報分第一次  40/128
小六報分第二次  28/125

中A
英A
數B
常A
音A
視A
自行已見董玉娣及陳瑞芝

請問大抽獎應怎選?? ...

抽獎要計埋第三次成績, 如果仍然係 band  1就緊係要band 1啦; 而且, 頭2間重要一定係自行派位之2間.

話明抽獎都要好睇彩數. 唯有排自己心水啦, 又唔知個 random code 係前定後, 但肯定 band 1, 就幾大都填 band 1啦, 如果小朋友成績好好, 董中面試都話好易, 就緊係放再TOP之學校在上, 不要填陳中在頭三位了, 如果董中面試覺得深, 就要填回陳中高一點位置. 雖然大家都是BAND 1,但真的有少許距離; 當然, 自己實力亦好緊要...  

只是最怕 BAND 1尾成績, 如果降到 BAND 2 而又唔知, 但又填鬼晒 BAND 1才最麻煩, 不過, 睇妳先2次之成績都唔使好擔心, 幾大都 BAND 1...

原帖由 莉安 於 10-4-26 07:08 發表
其實真係好難揀,我淨係諗第2個志願已諗左幾個星期,因為第2志願真係非常重要,最後決定都係揀中中,但無耐,唔揀中中,又可以點揀呢,朋友話我不夠上進,其實唔係上進就可以派到一間好的學校呀麻,到時派到一間唔好的中中,又 ...

今年還要留心一點, 屯門區雖然無縮班, 但每班縮了人數, 由往年之 38/39 改為 36人, 所以如果無特別人事閞係, 相信今件無得 "叩門", 馬可賓已好肯定講 "一定無" 叩門, Form 2 就可以試插班, 但升中選校表格之頭一/兩個志願一定要填他們才有機會. 他們真懂得做 "勢".

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:54 發表
請問係咪小五尾兩次期考成績同小六上學期首次考試成績(共三次) 作升中選校用呢? 我忘記左.

另外"呂祥光"同"永隆" 係中中嗎, banding如何?
妙法寺劉金龍呢, 嚮藍地嗎?

"陳瑞芝"同"百周年李兆忠"收生的要求如何?

...

另一個topic 答了妳.  拉到最舊之一個原始檔, 她有不停之 update:
http://forum.edu-kingdom.com//vi ... &extra=page%3D1

原帖由 Skywan 於 10-7-7 18:34 發表
仔仔派第一志願,  Cheers!   

Hi Skywan,  

我個仔都係第一志願, 不過我記得我地唔同校. 甚麼 banding 都好啦, 係第一志願都要

原帖由 kooku2004 於 10-9-22 13:23 發表
我大囡都係要諗升中, 請問入讀董玉娣是否要全級十名之內呢?  亦有人話除非成績標青, 否則小學唔係保良局的都唔會有份入讀.

細囡要入紙小學啦, 請問碼頭區邊間小學好呢, 但我唔係好想青松, 羅陳楚思好嗎? 請幫忙, 謝 ...

係比較多保小學生, 但精英班內就不是太多保小學生了. 副校教英文. 如果好想入董中就真係先入保小機會大一D.  碼頭區小學除了保小, 副選羅陳. 五邑就麻麻了, 不過都要睇下自已小朋友之能力. 讀唔掂最多轉會入屯小,入到南屯官都好過辛亥年掛...

原帖由 dder 於 10-9-29 18:52 發表
係呢,保良局8週大家點睇?
係咪好多功課,測驗?

8週就唔知. 但董中精英班平均做到8點左右, 有D同學話做到10點都有.  好多 Quiz. 但不用做網上功課, 甚麼 Smart ABC, project 都無. 英文/  IS書都無用過, 但就有好多 notes 由學校自已做及派發給學生們.

原帖由 尚宮大人 於 10-10-17 03:13 發表

【大公報訊】縮班殺校潮席捲中學,教育局考慮增加誘因和彈性保留超額教師,積極游說中學自願縮班 ...

人口下降, 真正之 band 1 生會少一D是真的. 不縮班就可能會收埋band 2學生. 縮班可以保持"優質".
有好有唔好, 我地D家長緊係想band 1學校唔好縮班啦. 學校都唔想縮, 但又想保持優質, 那縮班是其中一個選擇.
今年精英班亦收了一些不太精之學生. 早兩年有家長說中一之精英班, 他們一入來已很"精", 可能是面試時已收了之一批精英, 現在面試學生中已精英不足, 相信是事實...
‹ 上一主題|下一主題