用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 老師話太乖都唔好? (少少長)
go

老師話太乖都唔好? (少少長) [複製鏈接]

仔仔1歲半, 不嬲係好乖超乖個隻, 好少扭計, 而我地都好怕會縱壞佢, 好多時唔肯俾佢玩既野就一定唔會俾, 點喊都無用. 食飯一定要坐定定無玩具無電視, 出街陪我地食飯就自己玩玩具或者睇書, 訓覺就陪佢落床就會自己訓, 唔駛抱唔駛tum.所以so far 佢極少出現過扭/發脾氣到失控.

佢岩岩上左1個月屋企附近既playgroup (老師以前係montessori 學校教既, playgroup 好強調要尊重小朋友 ,小朋友 有自己既權利/自由, 當然學校亦有一定既規距例如唔可以大叫唔可以打人等) 而個playgroup 亦從來無限制佢要做d 咩, 個環境有好多野explore, 小朋友可以隨意選擇佢想玩d 咩, 然後老師就會係旁邊guide 佢, 教下佢個樣野係咩嚟既等等. playgroup 好注重小朋友要自己去思考, 去explore 一d 野. 大人只係旁邊輕輕引導佢, 因為佢地好相信小朋友係有咁既能力.

問題就嚟啦, 老師尋日打嚟同我傾左好耐, 有2個問題:

1) 主要係工人姐姐陪佢上呢個playgroup, 但係老師話試過好多次仔仔搵到一d 野, 例如樹葉咁, 工人一手就搶走佢, 係咁同佢講"dirty". 但係老師其實係希望俾佢自己explore 下, 同埋老師極度唔贊成就咁係佢手上搶野, 老師話仔仔都試過係其他同學仔手上搶野, 因為佢完全唔知係唔岩既! 老師嘗試同個工人姐姐講, 但係佢話工人姐姐唔show 佢! 我應該點做? 呢個工人極難講得明, 平時我地只會直接落instruction (因為佢既智商真係去到咁樣=.=)

2) 另外就係老師話覺得仔仔比較少自主權, 感覺上佢要做d 咩要睇大人! 所以一開頭俾佢自己free play, 就好似自己唔知玩邊樣好咁, 可能終於決定到執番樹葉嚟睇下, 一下就俾我工人say no. 一free play, 佢就會企係度好耐好耐, 要睇好耐先會去玩. 可以玩d 咩, 唔玩d 咩, 好似就係由大人決定, 佢每搞一樣野都會先睇睇大人個樣. 老師就非常唔希望小朋友係咁, 希望佢地有d自主, 有d 自己既preference, 而唔係似一個公仔. 佢就會我個仔缺乏左呢樣野, 佢連俾人搶野都好似無所謂咁. 大家覺得呢樣野係唔係岩呢? 我應該點做?

5    0    0    0

puikit2012 發表於 14-4-15 10:29
恕我直言,這樣的教仔方法我不能認同。歲半的小朋友還不太會說話,他們的智力發展沒聰明到用扭解來要挾大人 ...
我地唔係無回應, 我地係有回應佢既, 而我平時都盡量可以俾佢玩既野都會由佢, 佢想要d 咩我多數係扭之前已經俾左.只係一d 危險/易爛既野就會唔俾佢搞. 我既意思係呢d 野即使唔俾佢, 佢都唔會發哂脾氣, 最多喊2聲就收聲. 我既意思係佢本身就好少喊好少扭.

我個playgroup係大埔, 想要就pm我啦.

Jane1983 發表於 14-4-15 10:34
呢個系屋企管教style的因果問題,小朋友變得乖巧、聽話和服從。這些都是好的qualities,但如果管得太嚴,小 ...
其實都係架, 因為我自己都係咁既人! 我細個時好乖好聽話, 但係直到大個左, 甚至而家做野, 就發現自己欠缺左主動性, 選擇比較困難, 唔清楚自己想要d 咩!

唔知個仔係唔係似我....哈哈....所以唔想佢有我呢d 弱點.

Potato001 發表於 14-4-15 12:27
我個女歲半時都係呢類比較乖巧嘅性格,但二十個月開始有啲“個性”,鍾意話事,例如出街要自己行,唔坐bb車 ...
其實我有放手...我只係食飯要坐定/訓覺個d 捉得好嚴...但係佢平時點玩我差唔多無干涉過....屋企d 野唔危險都會俾佢搞...佢呢排鐘意開門關門, 我整左個doof safe 之後就任佢玩.....佢試過隻腳俾棟門碌到喊過一次之後佢就無再整親隻腳啦. 平時帶佢去遊樂場/遊戲室都係由佢自己玩. 唔危險既跌親我都係由佢架. 所以佢而家一般跌親都會自己企番起身, 唔痛就唔會喊.

或者佢始終仲係細, 未到trouble two 未識自己話事gua

HaYi 發表於 14-4-15 13:22
我都覺樓主的教養在現時可看到小朋友在控制情緒方面好好, 但一來小朋友仍細, 未到terrible 2 事事唱反調的 ...
我都同意可能佢未到trouble two, 所以會睇佢情況....佢會越來越想話事既時候就會放d 自主權俾佢.

其實我有放手...我只係食飯要坐定/訓覺個d 捉得好嚴...但係佢平時點玩我差唔多無干涉過....屋企d 野唔危險都會俾佢搞...佢呢排鐘意開門關門, 我整左個doof safe 之後就任佢玩.....佢試過隻腳俾棟門碌到喊過一次之後佢就無再整親隻腳啦. 平時帶佢去遊樂場/遊戲室都係由佢自己玩. 唔危險既跌親我都係由佢架. 所以佢而家一般跌親都會自己企番起身, 唔痛就唔會喊.

picture 發表於 14-4-16 10:42
咁問题可能係工人到。

同小朋友坃或比小朋友在有監督下自由發揮地玩其實好花心力和精力。
我知有少少問題, 因為我由個cam睇到工人唔願花時間同佢玩, 一同佢玩就坐係度合眼訓.

講過好多次, 叫工人陪佢玩, 直情係個cam睇住打番屋企, 佢都係唔願做. 所以我寧願叫工人帶佢上playgroup, 等有老師同其他小朋友陪佢玩.

pokey 發表於 14-8-14 01:08
我覺得真係未到trouble two呢。歲幾時我都以為自己咁好彩生左個咁乖咁善解人意既仔!但兩歲後就唔係咁了, ...
估唔到幾個月前既post 又有人講返....

其實而家已經無咩大問題啦, 我個仔而家23個月, 多左主見, 要話事, 唔鐘意就喊. 佢好少搶人野, 但係有人搶佢野佢會捉實唔被人搶, 仲會"睥"住人地.....

而家玩d咩野都俾佢自己話事自己揀.....所以可能以前真係太細個!

joyanyan 發表於 14-8-15 00:45
樓主,請問你係唔係睇左on becoming babywise 本書黎教小朋友呀?
我屋企有呢本書....我都有參考架....

Charlotte_mom 發表於 14-8-14 17:25
我直覺樓主工人唔係咁好想保護小朋友, 只係懶+無耐性, 用最快方法攪掂問題, 就係NO佢 (加搶野), 呢樣樓主係 ...

我知係邊d...不過我覺得佢未到咁靜...而家23個月活潑左好多.....有要求有主見.....一唔鐘意就喊...

我都唔想佢太乖...哈哈.

見到好多人問我邊個playgroup, 我都pm左大家. 不過多口講句, 我而家已經無上個間lu...因為我覺得雖然老師好細心, 但係佢忽略左當初我個仔只係歲半, 而其他小朋友都大過佢(2歲幾甚至3歲), 當時既佢未識反抗, 被人搶野被人推佢真係唔知點算. 反而老師只會覺得佢無反應,覺得佢有問題. 而家2歲, 你拎開佢d野遠少少佢都發脾氣

所以我唔建議太細個上呢個playgroup, 反而如果大少少2歲幾甚至3歲先去上, 效果應該更好.

佢而家返左另外1間, 獨立上堂, 佢都超開心 同埋因為獨立上堂, 好多野佢學識左點自己處理 (例如唔被人搶野, 點同其他小朋友一齊玩等)
‹ 上一主題|下一主題