用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

回覆樓主:

先唔講學習方面住,講下關係先。
有時間睇睇下面個訪問,這位校長教緊的是一間唔太受歡迎的火柴盒校舍小學。
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=881438601990400&id=684035911730671

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:50

MASAYA 發表於 17-1-3 13:36
星期日安息日,對學生黎講,補習等同工作,佢有親近神既心,妳應該安慰  ...

好難講是否真的想親近神架,醒嘅小朋友,知道話唔想補習走去玩,呀媽一定唔比。講個呀媽認同到嘅理由,機會大些吖嘛!
之不過,無乜小朋友想假期都要補習,唔想補都係人之常情!

little_yolky 發表於 17-1-3 15:17
想返教會唔補習, 都唔係阿媽我會批準既理由嚟。
事緣1月1日數研放假, 咁唔駛補習咪去教會囉。幾個月無見,  ...

我都係教主日學的!不過我算嚴嘅老師!
主日學都真係要學野架,尤其上了小學的小朋友,要背經文,背聖經目錄,自己要識查聖經,每期會有返報告比家長,太hea都唔得架!
至於學習方面,初小小朋友,都係盡量鼓勵為主啦!小朋友就算明白讀書係重要都好,身體都係被情緒感受主宰!

little_yolky 發表於 17-1-3 16:09
你可能係教較大小朋友, 阿細仲係初小班, 只有小一小二, 係要背經文的, 每星期背一句金句而已。份量少, 佢會 ...

我講嘅都係小一,小二已經要做嘅基本野,我仔現小三已將新舊約聖經目錄背咗,不過我哋堂上幫小朋友學晒,唔洗佢哋返屋企背。通常都用遊戲同唱歌仔方法幫佢哋記!而且個個有獎勵,小朋友都好開心的!
‹ 上一主題|下一主題