用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
go

小朋友固執性格如何改善? [複製鏈接]

引用:不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,

原帖由 yannietimb 於 15-07-22 發表
不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,仔仔快三歲,由一歲開始就熱愛英文字母和數字,中文字認讀也超同 ...
似有自閉傾向,帶佢去評估下吧,自閉普系入面,都可以有溝通能力的小朋友!唔好以為自閉小朋友就一定唔會溝通,呢個錯誤觀念,令唔少小朋友遲咗去發現問題,我自己識嘅都有幾個因此遲咗去評估。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-22+發表

謝謝你,今天去健康院約左見姑娘,睇下可唔可以轉介cac, 仔仔聽障cac是有跟進的,但話呢樣跟原來問題不同, ...
不用客氣!見完健康院姑娘會再約見醫生,正常最多一個月,有需要時醫生會轉介CAC,但而家CAC排期評估要成一年,我朋友剛剛去了沙田嗰間!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-22+發表

我都預計到cac排好耐,因為仔仔聽障有跟開,之前都係唔追都唔知等到幾時

...
你小朋友還細,排到時4歲左右,都好嘅,4歲大少少會見得清楚少少,希望你小朋友呢段時間會有進步。

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-29+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-07-29 發表
試新食物呢權嘢,上到小學會有好大嘅改善。
我仔上小學之後,食嘢方面得少少改善!
不過好多小朋友都會明顯好咗。

‹ 上一主題|下一主題