用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 識玩成就素質兒童:資料搜集
go

識玩成就素質兒童:資料搜集 [複製鏈接]

好有趣的題目,講玩,我仔玩到出神入化!
講下幼兒時,我哋住近山邊,滿地樹葉,樹枝,我個仔最鍾意執一大埋,想像是文字,玩具,食物,動物,當BBQ,  玩煮飯仔.
但有些家長會很不喜歡,怕樹枝傷到眼,樹葉有蟲.
但如果有兩三個小朋友一起玩,可以玩好耐都得.小朋友的創意有很大空間的.

ABC-DAD 發表於 14-9-11 14:46
大家介唔介意講下小朋友當其時係咩年紀?

我個仔而家都只係6歲,一歲已每日係公園玩,平均兩個鐘.精力無窮.

jasonbaby08 發表於 14-9-16 11:49
我個囝都係精力無窮,玩極都唔倦!

佢哋如果走在一起,我哋就可以唔洗點理啦

回覆:識玩成就素質兒童:資料搜集

可惜香港地方唔多,假期來來去去選擇唔多,剛個假期,去咗鯉魚門渡假村 day camp, 都玩得好開心,環境好靚,不過個仔6歲,有些項目未夠歲數玩。
平日有三樣課外活動,兩樣係體能,一樣音樂,佢體力好好,應付有餘,有做教育同教練的朋友,應為小兒運動方面資優,叫我哋多D比機會佢。
平常時間,我仔都喜歡玩棋類,UNO等,呢排同佢玩UNO,例如罰4張牌,但經常攞5張,然後話攞多咗,揀返隻佢唔想要嘅出來,我拆穿佢話佢犯規,玩這類遊戲都好好,學輸贏,學規則。我仔給我拆穿,無嬲無唔開心無唔認(雖然無出聲去認) ,之後跟返規矩,都已經係好好一課。

‹ 上一主題|下一主題