用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,dbspd的禮堂在三樓中心,如真安排家長或等侯學生到禮堂等,即要不停安排家長學生們上上落落,其實真正有去學校參觀過的,會知道學校大,但要安排大量人數聚集一個地方,並不可能,因學校依山而建,一定要上山下山排隊啦,一千個考生,不單只是一千個家長陪同,並且不是每個人都有你們的修養,及明事理,在清潔、安全·及保安問題是學校需要關注的,比得一個去自稱非常急需要去廁所的,可能有很多人都一樣,順得哥時失嫂意,有誰可分真假呢?!而且在考試中,如小朋友需要,可跟老師講,他們是可以去的!每一場的時間好緊湊,其實大家是明白的,而且學校係好準時開閘及放小朋友走,但有些家長總是預備不足(在報到時)或萬般捨不得走,老師校工催促他們離去都要不停口!我自己是兩個仔的家長,考過兩年,坦白講不覺差,我並不是dbs嘅die hard fans家長,每間學校/人總有強弱,但做人總要為別人著想,不能只看見自己所需,我不是要批評各人,只是想分享一下自己考咗兩年所見所感,祝福今年的小朋友都考到適合自己的學校!

tabodaisy  agree  發表於 12-10-16 08:52
Jackieson  認同要顧及安排, 但去廁所為何要分真假呢?!在考試中途都可以去,為何面試完唔可以去呢?!面試完周圍參觀就唔得, 去廁所只是數分鐘為何唔可通融呢?  發表於 12-10-14 01:43

回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

其實坦白講,dbspd校園不真是很大,只是環境清幽,相比並沒有陳守仁嘅地下廣闊空間,亦沒有其他學校嘅豪華先進設備,只是一間好平實嘅學校,做人真的公平D,並不知道別人難處,而莽下批評,實屬不智!

‹ 上一主題|下一主題