用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 誠心請教CKY 的家長,CKY是否講得出, 做得到呢? ...
樓主: 人地既阿媽
go

誠心請教CKY 的家長,CKY是否講得出, 做得到呢? [複製鏈接]

這個世界没有不勞而獲的,縱使學校能貫徹理念,亦不代表樣樣理想。蔡繼有的語境好,原因是環境及師資,但仍有些學生是身在福中,不懂利用這個優勢而好好學習。小息時以廣東話溝通,亦有人在,而且越高年級的人數越多。

在這裡,懂得自學,肯勞力的成績自然好;亦有些就是懶懶閒,成績就越見低落。看觀你如何鞭策孩子、看觀你如何監督他學習。我都好希望他們可以像校長所說,有一天會醒覺。希望那天早點降臨。

至於Projects只是初小的煩惱,越高年級,家長的參與越少。到中學,Science project是學生分組在課堂上完成的。

leunglokyiu,因你的女兒曾受浸予傳統學校,請問你覺得CKY的課程及水平如何?

leunglokyiu 發表於 12-12-3 09:57
以小女讀左三年傳統學校作比較, 我覺得..CKY數學與中文水平與傳統學校差不多, 但本地常識沒以前教得多, 估 ...

Thanks for your reply.

回覆:誠心請教CKY 的家長,CKY是否講得出, 做得到呢?

我覺得現時的課程,不能講到咁簡單。溫書是需要的,點解?因為要經常寫字、作句,唔識寫字同寸字都幾頭痕。

咁要點溫,寫下字,記下寫法,又要多寸字,多讀,多看。至於學校教緊乜就一定知,因為係有功課做的。

好似七年級兒子,平日腳印印睇書,得閒睇bbc,nat geo, 主要看英語頻道。久而久之,geo, sci差極有個譜。後來睇埋horrible history, history又好番d.  今年考試,佢仲日日刨小說,輕輕鬆鬆考完。而家派回來的幾份卷,暫時都可以收貨.唯獨中文,聽到個分都一額汗。

‹ 上一主題|下一主題