用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

回覆:阿仔由早到晚都數數字

睇咗好耐,之前以為小朋友大多到咗開始講野階段就喜歡abc同數目字,但原來過份沉迷似乎都要留意。
我仔20個月時未識講野,但一開口就係abc同123。剛開始,佢就好迷。所有有關abc,同數字嘅野佢都鐘意,無論睇書,行街,坐車,玩泥膠,佢都只望abc同數目字。
每晚都要睇abc同數目字嘅書重覆10次先訓。
未夠2歲已經識晒a-z同1-20(英文)。剛過2歲識晒a-z phonics音,同佢配對嘅英文字。仲會教返嫲嫲同爺爺發音。
佢廣東話唔好,而家2歲多啲,表達能力只限於身體語言,可以講雙詞,但句子好弱。
佢脾氣好差,容易衝動,但喜歡交朋友,只係控制唔到自己,有時太熱情,人哋唔理佢,佢會打人,試過一次起腳踢人(但冇踢到)
佢學野唔知算唔算快,但2歲識串少少簡單英文字,例如Apple,egg等,識數數目,顏色圖形難唔到佢,亦會用手指數數。
無時停,樣樣野玩唔過3分鐘,但英文,數字可以一日講唔停。
我初時只係擔心佢情緒問題,因佢一興奮會咬自己、撞頭埋牆;最近愛mit手皮,流血都唔理;好重自尊心,冇信心嘅唔講唔做。我會唔會需要帶佢去做咩評估呢?

回覆:Chujai 的帖子

Thx. 但話比老公知,佢話我過份擔心。或者再觀察下先?

回覆:Chujai 的帖子

係,佢未夠一歲一興奮就撞頭,所以而家兩歲,老公見慣,覺得冇問題。
歲幾開始,興奮會咬人,大家以為佢出牙,話佢唔可以咬人;到最近,我先發現佢興奮會咬自己,我問佢,你唔痛架?但佢一high,就乜人都唔理,老公覺得佢係出牙。佢係有4隻大牙未出,但2個月連牙頭都未有。
好矛盾,老公諗又唔算唔reasonable,但我同佢講,佢叫我唔好睇呢啲post自己嚇自己。

回覆:阿仔由早到晚都數數字

我唔想同老公爭持,但又怕第時返學佢啲情緒有問題。
因冇返n.
佢有返playgroup,但好奇怪,人地唱歌仔要圍圈,佢初初都ok,但一到2歲,一到圍圈時間,佢就去一個佢好鐘意收埋自己嘅地方,訓咗响果度,點叫都唔出嚟,但又會唱歌架。

引用:Quote:Fifi17+發表於+14-11-23+08:28+係,

原帖由 cl_kaka 於 14-11-24 發表
撞頭咬人呢D情況,而家仲有無持續?如果係持續性,咁應該要帶小朋友去check下!不如同小朋友去返睇開既兒 ...
謝謝。
呢個星期阿仔訓覺情緒好唔穩定,同老公商量,佢認同多咗少少我嘅理性分析,但建議我哋再抽多少少時間陪個仔再快定。
佢太保守,我費事又提去醫生度check,或者觀察多一陣,尤其過咗考k1先,再快,多謝各位媽媽意見。

引用:Quote:原帖由+Fifi17+於+14-11-21+發表睇咗

原帖由 hha 於 14-11-26 發表
同我個仔好似,細個諗佢可能資優,但佢理解能力又弱的。細個又係冇時停,上pn成日出位攪其他野,但認知卻高 ...
我老公終於答應可以見下醫生拎啲專業意見,請問我應該點樣開始?
去私家睇醫生叫佢轉介?

引用:Quote:原帖由+Fifi17+於+14-12-01+發表我老

原帖由 hha 於 14-12-01 發表
1.求其去普通醫生寫紙去排CAC。  
2.去健康院講連學校都提出有問題,咁喺健康院會同佢做少少測試,然後分別 ...
我小朋友未返學,咁得option1

引用:回覆+Fifi17+的帖子 可以見醫生同醫生講小

原帖由 cl_kaka 於 14-12-02 發表
回覆 Fifi17 的帖子

可以見醫生同醫生講小朋友情況,叫醫生寫醫生信去政府做評估!但在政府排期需要半年- ...
謝謝!

‹ 上一主題|下一主題