用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇啟思Creative用家或讀成後去向?
go

有冇啟思Creative用家或讀成後去向? [複製鏈接]

引用:其實而家怪物風氣已成,而好多谷既學校冇諗

原帖由 vincentchun 於 13-11-22 發表
其實而家怪物風氣已成,而好多谷既學校冇諗過小朋友既發展時期,例如小朋友肌肉未發展到可以揸筆學校已開始 ...
我真係覺得你講得好好,宜家好多父母想贏在起跑綫,希望幼稚園就為小朋友找到以後20年嘅路,其實小朋友各有獨特性,應該因材施教,"最好"學校未必最適合佢,所有事安排好亦會阻礙他的獨立性,有時見到朋友怪獸上身,自豪阿仔谷得到,都好登佢同小朋友辛苦。但自問阿仔仲細,都唔知可唔可以堅持落去

回覆:有冇啟思Creative用家或讀成後去向?

好開心見到有家長同我一樣諗法,見到身邊d朋友個個努力為小朋友安排,努力"谷",都好驚自己會後悔,但諗番自己讀書時,都有同學仔來自名牌幼稚園,佢哋小學頭幾年係會考得好d,最終都係睇自己能力,唔係太多可以繼續"叻"落去,所以我寧願派位,唔好"谷"小朋友考私立

引用:其實咁細個既小朋友係應該重內在發展,睇下

原帖由 vincentchun 於 13-11-24 發表
其實咁細個既小朋友係應該重內在發展,睇下而家呢代既學生幾咁脆弱,我覺得就係因為家長只求分數,唔理其他 ...
你真係講中晒我心聲,宜家d小朋友學咩學咩,學術係好,但睇番做嘢新一代,無承担無獨立思考,只識跟指令,但又成日埋怨環境唔助佢發展,係因為父母自細太保護,安排好晒,令佢以為世界係為佢而轉

‹ 上一主題|下一主題