用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)
go

黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣) [複製鏈接]

回覆:黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)

但今年紅馬升中派位入一線中學既數據倒退很多,今年入一線中學只得32.35%,比上年42.77%跌左成10%,其實上都聽附近補社老師講話話紅馬近年成績有倒退,但今年見到個數據真係幾挎張,不過有媽媽講紅馬只係供報了部份學校出來,不能作實,但我看他們供報得出來的應該是該校最好成績的一線學校了,而且透明度不高,比其他兩間有全部學校名,人數列出來就清晰得多,今年是奉基的成績最佳,有44%之後就黃宣,千禧,之後先紅馬

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料就有

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=&page=1

引用:Quote:原帖由+jmk2012+於+15-12-05+發表垃

原帖由 tingshun0135 於 15-12-05 發表
隔離條小路,有好多垃圾處理,日日經過都幾臭下
係咪應該奉機隔離條小路呢?唔覺黃宣同千禧附近有垃圾處理喎

今年外㽒自行20分選黃宣唔中,家人就係聽過補習社老師講過紅馬,去補既學生程度同操都差左好多,又係話佢得個名,相返附近3間成績較平均,課程多元化d,始終官校要跟政府一套,好多野都要按政府既,唔同津校可引入校外課程或程度深淺係自己控制,而且佢地都參觀過以上幾間校舍,因為佢地喜歡校舍校大,所以就選了黃宣,因為千禧同奉基校舍相對較細,但個人覺得35網除了女仔呢4間真係是但入邊間都願,最怕派左孖寶同果欄,不過今年孖寶其中一間自行都超收,所以入既機會率都唔係好高~

引用:+本帖最後由+john.ma+於+15-12-8+13:23+編

原帖由 john.ma 於 15-12-08 發表

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦 ...
黃宣ー衰d講,你又知人地d刀冇張利?

奉基ー有幾多間學校話唔係重學業?

千禧ー近年轉咗校長,多數新官上任都會績極d攪下野既,有冇成校真係要等幾年先知!

天神ー神校,係人收左都happy la!

葛亮洪ー又係換咗校長,同千禧一樣,比d時間可能有野睇既,但係係寶定係草就自己諗啦,派到入去一定當寶,唔讀過又點知係寶定係草呢?

聖提ー啲人一樣話佢係寶校,寶啲乜呢?咪就係比你講中哂佢寶乜囉!

我只係想講一個家長又唔會讀得哂6間學校,其實都只係又係人云亦云啫~不喜勿插!

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:03
我對你講嘅嘢冇乜意見,只係對你最後一句非常有興趣,你插完人哋「人云亦云」,然後留番句「不喜勿插」,你 ...

既然你有興趣就跟你解說一下, 首先我冇插人, 同埋[人云亦云],[不喜勿插]呢2句我只係導用番之前位家既語句, 只係覺得佢講d野好似講完冇講咁, 仲要感覺到有d踩底別人台高自己喜愛那所學校啫~同你一樣,最想聽到及回應既係千禧最勁...係咪???

回覆 lauwingtai 的帖子

多謝, 唔駛讚我咁多次真係叻啦!

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:31
哦,我都插,跟住又「不喜勿插」,yeah!你真係好叻!追住我啲留言逐個插啦!我係EK都有好多留言。:handsom ...
冇意亦冇興趣追插貴帖, 只係解說一下啫..唔駛下下講插既, 放鬆d啦~家長!

其實本人覺得以上4間都係好好既學校, 各有特色, 如果其實小一搵學校,個人會著重成績,德育多d, 所以各人有各既喜好~我亦冇講過以上四間有乜野唔好, 而且以上四間放邊間係乙一都一定入唔哂既, 所以都係睇自己心水喜好去簡..至於講座, 本人覺得聽下就算,返而去到我會睇下d老師,學生既態度, 校舍環境等等~ 叫得家長出黎聽講, 一定講到自己好校最好既, 如果要聽, 會真係聽下用家意見會較安全一d~

回覆 john.ma 的帖子

多謝解說~
3) 可能就係因為你用[講衰d]令我誤會去踩底人地
4) 我冇講過學校好差和新移民,窮人等等.. 係各下既意見問寶校寶d乜, 你就答哂以上答案, 但聽外間說都如此~
其他幾點都明白哂~謝謝
‹ 上一主題|下一主題