用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]傳統學制的好與壞
樓主: hkpapa852
go

[討論]傳統學制的好與壞 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-6-21 15:33
香港的傳統學制, 給人最多的感覺, 似乎都是負面的, 如「填鴨式教育」,催谷催谷再催谷,求學只是求分數等.... ...
傳統學制,最大問題係唔鼓勵創意,唔鼓勵探究學習,更甚者係唔鼓勵發問,因為要追業績、追分數,主科優先,閒科企邊邊。小朋友會塑造成一件又一件工廠零件,不合格嘅會丟掉。
再講香港高官,其實有邊個高官有管治能力?如果返返以前做殖民地公僕就稱職,到依家要自己治港就方寸大亂。如果早一點可以教logic、critical thinking當然最好,但傳統教學根本很難容納這類課程。

其實唔係外國月亮一定圓,然而,人哋好嘅嘢,係鼓勵學生思想更深更廣,做到知識廣博嘅同時,能有多角度、有深度嘅思考。好嘅嘢,學到嘅話,能令香港社會更進步。

MrBeast 發表於 16-6-23 13:03
簡單來說,i would say:

傳統:單向,以重復練習為主,十分工廠式

對。
不過傳統當中又分有趣和沒趣:

(親身經驗)例如我教高中ICT,有一課係要教Flowchart,如果依書直說,由「開始/結束」框一路平舖直敍地講個用法,講到「處理」框、「判定」框、「輸入/輸出」框、「預定處理」框,學生係會好易瞓著。但如果我用追女仔做切入點,要學生寫出追女仔方法、步驟,然後叫學生用Flowchart畫返成個過程出嚟,學生包保即刻醒神,鬥快畫一個Flowchart,因為邊個最快畫好,邊個就係男神。

我小朋友都係响活動教學為主嘅學校學習,該校經常有公開課讓我哋家長觀課,我不時都會去取經,的確大開眼界,對活動教學亦有深入嘅了解同體會。試舉三例:

某次睇美術課,老師一開始攞出一個痰罐俾學生睇,向學生強調係新買嘅痰罐,好乾淨,然後倒一盒檸檬茶落痰罐度,跟住問有冇同學願意飲,咁同學當然怕污漕唔敢飲,之後就介紹近代藝術大師Marcel Duchamp其中一件名作Urinal,並帶出Modern Art好多時會超出我哋一般想法,教同學點樣欣賞。

另一次都係睇美術課,一開始老師提供每組同學一定份嘅硬廁紙,跟住要求同學鬥砌一個高塔,睇吓邊組最高。同學們响喧鬧聲中,想盡方法砌高個紙塔。最後老師帶出Paper Art以及現代Paper Art三大範疇,令同學印象深刻。

再一次係睇科學課,嗰堂教流體力學,老師一開始就每組同學分發一個可倒轉吹風嘅吸塵機,跟住讓同學開動吹風mode,再放一個膠波响風口,同學會發現個波點都會被吸住,好有趣(當然,市面其實已經好多相關小型實驗有得賣),然後讓同學去估點解,跟住逐組出嚟發表意見,咁一定有啲理由會好好笑,咁同學笑完一餐,跟住老師就扮「曾sir」解釋原理,同學既玩一堂,又可以學到初步流體力學原理,咁比依書直說有效得多。

以上就係一啲我所見活動教學嘅例子。

實在,傳統教學冇話一定差,不過真係好靠老師有冇心,會唔會用有趣方法去教。而活動教學相對嚟講,老師發揮教學空間會大得多,學生亦會學得開心,但都好靠老師有冇好好備課,否則一堂活動教學課只淪為遊戲課,學生玩完乜都學唔到。

methy 發表於 16-6-24 23:46
我好受傳統教學,老師教,我就聽&吸收,我喜歡有規矩,又唔怕悶,覺得好好呀。
到大學有機會去外國交流,T ...

我小朋友學校係活動教學為主,學生已經習慣分討論同大組匯報,加上老師設計課堂有心思,有討論工作紙引導學生討論,並且能做到所有組別都會有時間匯報,故此每次觀課都會見到整班同學都會投入參與,唔係為做而做。
至於上到高年班,尤其高中,正如ANChan59所謂,就算我小朋友間學校,都會多返好多「傳統」形式教學,因為學生已經大個,好多時chalk and talk反而更佳。
‹ 上一主題|下一主題