用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德定學之園
go

根德定學之園 [複製鏈接]

回覆:根德定學之園

LH較全面!

引用:+本帖最後由+mardasa+於+16-5-13+14:21+編

原帖由 mardasa 於 16-05-13 發表
KV 交10個月學費,LH交12個月學費(暑假1個月);KV 一星期约一堂NET ; LH雙班主任,每日有NET! KV有50年歴史,名氣較大,學術公認的好;LH較新,課程全面,近年學生考新派直私小成績不錯!

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-5-13+15:36+LH交

原帖由 adriantai 於 16-05-13 發表
暑假大約三星期 對我呢d怪獸型家長黎講越短越好
係呀,我身邊啲在職家長都係咁話,好過額外又要報多幾個summer course, 同埋要接送仲煩!

引用:Quote:oscarwan+發表於+16-5-16+13:21+咁咪

原帖由 adriantai 於 16-05-16 發表
什麼誤導?
好似寫明收12個月囉
根本大部份幼稚園、小學、中學既私校都係全年學費計,只係話分幾多期(如10、11、12個月交)!有啲學校分10期交,但7月可能返幾日先放假,咁家長咪好似覺得著數咗囉;交12個月既學校都可以除10個
月,當送兩個月係咪開心啲呢?羊毛出自羊身上,唔明點解咁都叫誤導!

引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

原帖由 oscarwan 於 16-05-18 發表
你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
我唔係LH人,我議事論事啫,好難想像男人去計師奶數!請勿對號入座!

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表你

原帖由 Chan343 於 16-05-18 發表
聽說KV 無咩活動,俾堆功課你返去做下,師生比例高,計返條數唔係平好多

...
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢兩年都加咗價!當然一間學校唔係淨用學費去衡量有幾好,其實兩間都係有心辦教育既學校,只係教學模式有所不同,揀間啱自己小朋友就得了!KV係比較傳統,但確實有人係適合傳統模式,我有朋友都讀緊亦好適應(佢係超大女,所以學校響K1開始寫字沒太大難度,亦解釋了為何學校偏向收大b)!

引用:點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有

原帖由 MLKC 於 16-05-20 發表
點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有人重視學術、升小、校舍、老師穩定性、同學背景、語言、名氣等.. ...
非常同意!

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-5-18+11:11+如果

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-05-20 發表
唔好意思, 想問乜嘢係NET?有咩好處??
Native English Speaker, 而家好多幼稚園會加入NET, 有啲仲會係班主任之一,為營造更好英語環境俾學生!

引用:Quote:原帖由+腸仔豬仔飽+於+16-05-20+發表

原帖由 99dogdog 於 16-05-20 發表
Native English Speaker, 而家好多幼稚園會加入NET, 有啲仲會係班主任之一,為營造更好英語環境俾學生!

...
Sorry, 應該是 Native English Teacher, 手快快打錯!

‹ 上一主題|下一主題