用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》
樓主: sagesage
go

「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》 [複製鏈接]

引用:Quote:wendylkw+發表於+13-12-19+18:46+報

原帖由 Erica~ 於 13-12-20 發表
佢個仔好似係11月細B, 今年報K1 喎...節目一開始, 個媽咪話上年做得唔好, 所以個仔上年無書讀...我唔知有 ...
佢係報咗10間k1(細b), 20間n(超大b). 不過佢報嘅應該都係區內的村校,一間在田園閣,另一間好似係田家炳。雖然有做資料搜集,但in第一間時預唔夠時間,搭的士都差啲遲到,第三間連上午冇中英文班都唔知,似乎係有準備但仍然準確不足。

引用:Quote:BBBQ+發表於+13-12-19+16:31+睇完後

原帖由 happybbpig 於 13-12-20 發表
agree, 小朋友獨具的童真不是最可愛最真嗎? 為何依家的家長要教佢點答老師問題先會高分d, 就算佢like食appl ...
問家長小朋友鍾意食咩水果,家長答藍莓,因為對眼睛好,個答案本身已經有問題啦。小朋友鍾意食咩水果,係因為“鍾意”,同果種水果有冇益有關。如果係問小朋友,而小朋友話鍾意食藍莓因為對眼睛好,相信一般人都會覺得小朋友係背答案。

冇記錯個家長仲話會講小朋友鍾意食果仁(好似係核桃),個小朋友只有兩歲幾,一般咁細嘅小朋友係唔會食果仁, 一來硬,二來容易敏感,如果家長係因為食物有益,而唔理是否適合小朋友嘅年紀,其實係妄顧小朋友的健康和安全。

monmonbbb    發表於 13-12-23 22:50
‹ 上一主題|下一主題