用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee International School
go

Galilee International School [複製鏈接]

回覆:Galilee International School

呢間學校好好,我女讀完PN而家讀k1了!因為小班所以照顧好充足,比較適合有自己思想的小朋友,可以學得多同埋發揮。德育方面佢地都會注意,主要係用宗教同老師耐性潛移默化。

佢地好似facebook的平台可以睇每星期的newsletter同小朋友學習時既相,又可以俾comment, 寫message俾老師,唔似其他學校剩係老師單方面話你聽,你睇完相會好放心!

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 Thx+for+sharin

原帖由 HoFaYee 於 15-09-12 發表
回覆 liliankaykay 的帖子

Thx for sharing. 你英普or 英中班?佢IB, 有否擔心如上local 小學難catch up? ...
我PN英普,k1英粵,因為PN比較過兩班,覺得英粵會對母語係粵語既小朋友發揮得好d,相同主題,粵語中文無左語言障礙,課程仲有趣同深入d。

其實我小朋友原本唔係讀呢間k1, 就係驚上唔到傳統、諸如此類的原因,但過左一個月我就申請調番黎。我可以話有好多野剩係GIS俾到。我小朋友而家只上左K1約一星期,但從佢堂上習作所睇到我即刻放心哂。我一d都唔擔心佢競爭力。

同埋我可以話最緊要小朋友開心,先會有自主學習的能力。我小朋友連生活習慣都有進步,又乖左。

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 我報左英中,但

原帖由 HoFaYee 於 15-09-13 發表

我報左英中,但完全無普通話又令我有d郤步
普通話對我黎講暫時唔係咁重要,我情願打好母語根基+英文語境,費事溝亂。覺得重要的話,可以自己教或者出去上興趣班。佢都有額外俾錢既普通話班。

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+15-09-13+發

原帖由 safeway 於 15-09-14 發表
Thanks for your sharing!

想請問下你話小班,一班有幾多人?每級有幾班?同學都係香港人多?真係會有「 ...
佢地一班最多16人,但其實唔止一位老師,會有teaching assistant ,PN嗰陣開學最impress因為知道小朋友剛番學唔習慣,校長、副校都黎幫手!一定照顧周全。

而家小女上K1,因為上午班較多人,我後來加入所以番下晝班,而下午班人數更少,只有幾個學生,有日本、韓國的小朋友,其他班也有外國如台灣、歐美唔同國家的小朋友,佢地都可以很體貼可以依小朋友不同進度教授。家長亦可自由反映意見,佢地都好樂意聆聽同改善。

有興趣可PM我詳談。

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 Oh+佢有額外俾

原帖由 HoFaYee 於 15-09-14 發表

Oh 佢有額外俾錢上的普通話堂?咁又幾好wor,大概幾錢呀?
佢地網頁有哂資料,因我無諗住報所以無留意

引用:我報左10月open+dy。+想同佢是否有小朋友上

原帖由 legoisland2005 於 15-09-20 發表
我報左10月open dy。 想同佢是否有小朋友上了小學?如上傳統小學,有那些學校?
我考慮緊york同gis....
我地都有幾個GIS同學去左york讀k1,相比下York好多功課.......如果你十分注重做練習、操練,可能GIS並非你杯茶,因為GIS係重語境,寓遊戲於學習,但留意佢教既都有番咁上下程度。

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-9-24+16:35+全

原帖由 快樂股民 於 15-09-24 發表
大件事, 我工作上極少講英文, 所以英文退步咗好多, 希望應付到interview的要求. ...
老師都識講中文,佢地最睇小朋友有無好奇心,當然你唔可以對子女一無所知。

引用:我都心儀呢間學校,可惜我唔準備報國際小學

原帖由 bon3 於 15-12-29 發表
我都心儀呢間學校,可惜我唔準備報國際小學,所以唔敢揀
我都唔準備讀國際學校,老師話我大女k1上傳統學校無問題,所以我都會繼續俾細女讀。

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 請問,是否指即

原帖由 bon3 於 15-12-30 發表

請問,是否指即使在 galilee 讀到K3, 都可涵接到傳統小學? ...
係呀,老師話跟足課程指引學習,考小學不是問題!

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 問問有無考到D

原帖由 legoisland2005 於 15-12-31 發表

問問有無考到D咩小學在手 ?? THANKS
我大女K1咋喎!

‹ 上一主題|下一主題