用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補英文老師話唔會push小朋友100% marks
樓主: capricornbb
go

私補英文老師話唔會push小朋友100% marks [複製鏈接]

capricornbb 發表於 17-11-12 03:40
阿女嚟緊要考英文,由於我同時有俾阿女去功輔班,功輔班課後會俾d worksheets佢做,做10題,錯3題左右,我 ...

你諗返初衷為物?

搵功輔班為物?

搵私補為物?

語文唔係一朝既事。

我個人都唔係願意谷100分既人。雖然有智慧人士聽到人哋細路話送個100分俾呀媽好羨慕。

capricornbb 發表於 17-11-13 20:55
回覆 retriever 的帖子

其實我都唔係谷的人,佢幼園係讀happy school, 奈何小學津校係要多寫字,多練習

我反對補習,更反對功輔班。做成依賴,悔不當初。

capricornbb 發表於 17-11-13 23:07
回覆 shadeslayer 的帖子

就係佢幼園有NET teacher,以前上過嘅phonics班都係NET teacher, 所以我女有少少 ...

其實語文進步,最實際都係多閱讀。口語要保持接觸,都唔一定私補。

如果少睇英文書,補多多都無用。

1998Ruby1998 發表於 17-11-14 09:01
回覆 shadeslayer 的帖子

你女兒好彩,我小學都係中文小學,自發講英文,結果畀人排擠,話我懶叻扮曬蟹。 ...

段估女校環境,係麻煩D。

不過都要睇埋圈子。

眼見有中文小學,有唔少細路會情急下講英文,對家亦會自動轉台講埋英文。佢哋好明顯認知系統係源於英文,不一定在家講,但知識既主要吸收係英文,譬如睇英文書,咁佢哋會好自然轉講英文,唔係話一定講得好岩好好。

反而幾個圍埋唔咸唔淡講,好似做大戲係有D 怪。
‹ 上一主題|下一主題