用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? ...
樓主: retriever
go

TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [複製鏈接]

立法會TSA公聽會,家長說的都是由衷之言,是每天在家裡和孩子掙扎的吶喊。童年幾多快樂時光,就是斷送在這些操練上。

最近我傷心地發現,小女做閱讀理解時,根本沒有閱讀,也根本沒理解文章。她懂的,只是在文字裏找答案。

那是一篇朱自清的散文,我看到了,興奮地跟她說,媽媽以前也讀過這一篇,不過好像是初中才讀的,還感情豐富地朗誦起來。她不屑地瞧瞧我,繼續做她的練習。

怎樣做呢?她沒看文章,直接看題目,然後才在文字裏找答案。我問,不是先看文章,再看題目,再找答案嗎?她又沒理我。

TSA小三中文科的閱讀卷,25分鐘裏要做3篇閱讀理解,平均只有8分鐘一篇,莫說是她,我或者也會覺得緊張。

8歲的孩子,8分鐘要看一篇520字的文章,答9條題目,還要一連看3篇。若不操練,根本應付不來。但過度操練除了賠上寶貴光陰,還因而喪失閱讀興趣。

那篇朱自清,她有些題目不懂而問我,我指導過後,正想介紹作者有多聞名,文章裡一些句子有多優美,她全沒興趣地把習作蓋上,「做完了」,她說。

我問,你還沒看過那篇文章呢!她答,不用看的。

從這一份功課裏,她學到什麼呢?只學會機械地在文字裏找答案,訓練得愈多,做得愈快。但對閱讀能力,一點沒進益,她甚至不知道那篇文章的主題。更可惜的,是她對文字的好感和敏感度也失去了。

我不明白,一個8歲小孩為何要學應試技巧,而不好好去培養閱讀的興趣與能力。

陳惜姿

原文載於《明報》副刊(2015年12月2日)

ykkwoka  做閱讀理解=學應試技巧=不好好去培養閱讀興趣???  發表於 15-12-4 09:45
   2    0    0    0

HK-MAN 發表於 15-12-3 14:36
成個教育制度都錯晒....

最大問題係, 連受眾觀念都歪埋....

有版友話自己小朋友無問題, 做唔到個D, 或者要操既學校要反醒下... 或者以此為學校/孩子能力的指標?

評價一件事, 點解係以自己有無遇到問題為起點?!

Hillkymama 發表於 15-12-3 14:29
啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同學,朋友有需要,定必守望相助.

最近跟一個中四學生 ...

同理心係咪因為教育制度?!

無同理心好多是係孩子太自我中心... 習慣以自己利益喜好為起點看事情...

呢個問題, 大家會否覺得跟家長太過BABY, 太過為孩子安排有關?

EK 有初中同高中版, 早幾日突然諗起.... 得罪講句, 如果初中高中我仲係度出POST, 我諗自己作為家長真係好失敗...

HKU INFO DAY收生資料等等, 點解而家幾乎家長仲多過學生出席?

mmhoxxxxxx 發表於 15-12-3 23:54
呢個陳惜姿是否反國教果嗰人,請不要讓孩子成為反政府的工具!

唔好掉轉頭諗。。。最緊要講既係咪事實?

係咪小朋友要這條件下做閱讀理解?

回覆:開心小花 的帖子

正解!

小朋友睇多d 書先係王道!

唔應該係訓練效率…

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   發表於 15-12-4 09:39
ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  發表於 15-12-4 09:34

"ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   發表於 7 分鐘前

ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  發表於 12 分鐘前"

本來點評是不能回應的, 但這提到以上兩點, 不能不回應!

問題是為何要這麼早訓練孩子在大量資料找需要的答案?

記憶中, 我在讀時這類效率型的訓練是在預科比較重要...

新聞報導為何不能欣賞?!! 無論文學作品或者其他文章, 最好是大家能討論, 這樣才會學習多角度看問題, 原來有人會這樣看一件事.... 在一大堆資料中搜尋可以學到什麼? 是職業訓練嗎?

有親友看電影/劇集是一路FAST FORWARD 搜片看的... 先不談論他如何養成這習慣, 很明顯他是因著自己的喜好和認知去搜.... 那你以為這樣會錯過了多少? 鏡頭佈置表達的, 說故事者的主觀視角, 光影的美感, 場景佈置的一些暗示和伏線, 如此等等....

那如果他搜的不是電影而是人生呢?

ykkwoka  另現今的報紙, 我真的覺得沒有可"欣賞文筆"的價值!沒有錯別字已經是不錯了.   發表於 15-12-4 13:04
ykkwoka  所以先看問題再在文章中找答案是一個好方法, 這種方法對小孩子在培養閱讀興趣是有用的.   發表於 15-12-4 12:58
ykkwoka  對不起, 我還是用點評回應, 閱讀理解的訓練真的是在找重點,解決問題.  發表於 15-12-4 12:53

AgapePa 發表於 15-12-4 10:10
做"閱讀理解"怎可與"閱讀興趣"混為一談,
"閱讀理解"是習作, 最重要是"理解". "閱讀興趣"最重要是"興趣"
想 ...

問題係做得"閱讀理解"多,  TURN OFF 左 "閱讀興趣"

搜資料搜慣左成為習慣...

punlik 發表於 15-12-4 10:23
傳統教育就是應試教育,學習,筆記,操卷......考試有自己既評分準則,有沒TSA,其實一樣.如果你吾認 ...

謝謝理性討論!

請問什麼是"傳統"教育?

ISSAC NEWTON 是不是傳統教育出來的?  以佢出生同威水既年份, 應該算"傳統"!

佢係咪操卷操出來的?!

你指的"傳統"教育, 只是指我們習慣的教育模式吧....

那你記憶中我們是什麼時候開始做閱讀理解的? 縱使我們不同年代, 也不會是小三或更小開始吧? 那只能說現在比以前更"應試"

那政府是怎說的? 一路的教育改革目標是向著什麼方向的? 是要更"應試"嗎?

由HKCEE 變 DSE, 5+2(預科) 變 3+3 NSS, 原意不是為了更多元, 更不"應試"嗎?

從以上看, 我們的教育是走向反方向嗎?

punlik 發表於 15-12-4 11:09
坦白講,我吾覺得閱讀理解有幾難.學習答題技巧有助取得高分,我亦吾覺學習答題技巧會用多幾多時間. 多一 ...

唔好意思, 似乎由另一個THREAD 既討論, 你既重點一直係 "有幾難", "取得高分"?

而PISA 近年爆燈既國內, 佢地教育出哂名應試, 創意零蛋...
如果你完全相信"傳統"教育即應該教育... 唔係ISSAC NEWTON 果年代既"傳統"

而甚至於無視而家既教學模式比以前果代更加應試....

咁真係好難講....

hkpapa852 發表於 15-12-4 11:27
對你地兩位既觀點覺得有趣, 忍唔住要回應一下:

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊 ...

其實有版友把"閱讀理解" 與 "閱讀興趣" 放在一起說"閱讀理解"是習作, 不能用於培養"閱讀興趣", 是有點曲解陳文的原意...

當然"閱讀理解"是習作, 也不是培養"閱讀興趣"...

問題是要求高效做"閱讀理解", 有破壞"閱讀興趣"的後果....

其實有不少學校要學生閱讀, 而不需學生做閱讀報告是感受同樣的顧累...

而太早操練搜索式閱讀, 副作用我前面已QUOTE一例, 不重覆...  習慣搜索式思維, 耳朵眼睛好像有過濾器, 偏聽得很不好溝通, 甚至給人有不夠尊重的感覺, 因為對人其他觀點充耳不聞, 缺乏恰當回應...

閱讀興趣這題目比較大, 一是習慣要從小養成, 二是跟其他更吸引的娛樂競爭... 孩子從小一手IPHONE 奶咀, 幾難養成閱讀習慣...

TSA 是一個切入點... 不同人看這事有不同反應, 有以政治事件看, 政棍反對贊成.... 問題是TSA 的原始目的是什麼, 合理不? 多年來有完成使命嗎? 有副作用嗎?

不應純以自己孩子能否應付作指標來評價事件吧?

sofesofe 發表於 15-12-4 11:38
Exactly! 只怕最大聲疾呼那些家長,可能最心儀SFA級的學校哩!

絕對正確!!

唔只BLAME ON 政府... 其實最難改變係D 家長...

BUT, SFA 係私校... 有人想谷去私校谷, OK 喎...

普及教育大家無得選...

我反而覺得, 普及應該唔谷, 你想谷唔該俾多D 錢...

而家係, 你想無咁辛苦反而要比多D 錢....

重要係, 果D 重覆練習對孩子成長是否有裨益, 值得存疑!

PhilC 發表於 15-12-4 11:59
PISA 結果只顯示學生考試好,上海學生仲好添,咁點解有能力的家長,唔送仔女去上海,揀去歐美呢?香港學生 ...

問題係, 甚至連PISA 都可以操... 只要係ASSESSMENT 就可以操啦...
所以國內學生  

關於創意, 唔駛多講, 淘寶, 支付寶, QQ, 小米.... 如果你對INTERNET 認識夠老餅, 有邊樣唔係嚴重 "參考" 國外的?

小米 連個老總既衣著, 發報會既 SETTING, 廣告既PRESENTATION.... 跟美國某水果公司既產品宣傳.... 真係閃下眼, 以為自己去左美國....

除左國內既假貨最有創意, 假雞蛋, 假豉油...., 同埋騙案既創意...

我諗唔到點解有人話國內創意高.....

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

朋友故意挑間地區2線津校, 傳聞少功課, 咪一樣係咁....

問題係, 普及教育係對應同一課程, 同一標準...

政府做同樣的品質管理...

而這個管理關係學校老師的業績....

業績是老師底下的學生去前線跑.....

SO....

ok3 發表於 15-12-4 12:26
點會冇得揀? 其實坊間仲有好多唔谷嘅官津學校, 係唔洗俾錢嘅. 不過你睇下佢地嘅受歡迎程度, 就明白點解我 ...

其實而家就算新型直資, 近年都有開倒車之嫌....

你無講錯, 家長有個大環境, 人習慣左當係就係咁架啦...

重要係直資係少數, 如果果普及教育唔係好似政府講既, 向著求學不是求分數走...

新型直資好難保持初衷....

只有少數有江湖地位 (E.G. DB) 果類, 至有膽唔理成績繼續玩全人教育...

回覆 gingerale 的帖子

可唔可以唔做閱讀理解?

可唔可以唔ASSESS 個閱讀能力?

用做閱讀理解同改錯既時間, 睇多兩本小書好唔好?

P.S. 大家小朋友考小面試出來, 有否好想知道佢考成點, 要盤下佢地?

punlik 發表於 15-12-4 12:50
二線津校,吾少有精英班.主動要求吾去精英班,估計應該沒咁大壓力.

精英班可能影響壓力, 唔想咁上進, 唔睇著D 分數都OK...

但係功課量... 朋友既話係 7 VS 9... 所謂地區二線, 係咪輕鬆左好多?

唔係囉....

ok3 發表於 15-12-4 13:55
新型直資, 點解要開倒車? EB迫佢? 因為要考好TSA? 咪就係應市場同客戶(家長)需求囉! 求學求分數, 係EB要求? ...

咁你覺得, 係個制度改變帶領家長集體改變?

還是家長會自然集體改變, 跟手令到制度跟隨?

還是不用改變, 而家幾好, 適者生存(自己小朋友應付到, 無問題!)

我既年代係中學才學"應試", 而架係小三開始....

ok3 發表於 15-12-4 14:50
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在 ...

唔係柴你台, 你講既大環境既我都同意.. 但係...

"唔好同我講你冇得揀, 無論要俾錢定免費嘅, 根本market上仲有好多選擇. "

請問唔係抄寫操練, 又免費既係(幾)邊間?

可否開名?

咁荀又有得揀既, 應該大家都想知...

‹ 上一主題|下一主題