用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報小學,有無人同我一間直資/私小無報? ...
go

報小學,有無人同我一間直資/私小無報? [複製鏈接]

引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+16-9-7+15:31+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-07 發表
睇你咩心態。絕大部分小學面試都唔harsh -- 係家長忍唔住有期望、俾壓力啫。
如果純粹當俾幾十蚊去做mock  ...
有唔少家長心疼小朋友,話面試多左會辛苦又有壓力喎。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-07+

原帖由 LL222 於 16-09-07 發表
所以跟本唔使問。都唔知問黎做乜?
有一間半間傳聞話2,3 round會問返第一round既野。

其他都係家長心魔,想知考成點。

LL222 發表於 16-9-8 08:36
唔明?

傳聞某校2ND, 3RD ROUND 會問記唔記得1ST ROUND 做過既野...

HaYi  英華? 年年都說曷要的  發表於 16-9-9 11:15

smallb2011 發表於 16-9-8 10:23
吓……有d學校要in 4次,又曾試過家長要group interview, 搶答喎

唔係好認同果D 要IN 4 ROUND 既安排, 不過又有家長甘之如貽...

考小唔係咁恐怖

正面D 睇考小對孩子都可以係非常好既經驗

smallb2011  正能量  發表於 16-9-8 23:05

Joeytreebaby 發表於 16-9-9 01:38
如果我有間25分必入又係出名好的小學,我都唔報啦,就係百無,先要出去考

...

老實講句, 考下無壞, 都係難得既經驗...

有25分既亦會精益求精出去考幾間.

yourmobile 發表於 16-9-9 21:43
Why not; I think most of the parents in Hk don't apply for the private/direct subvented schools, a l ...

that's true.

last yr there s around more than 20k local kids eligible for p1 application, only less than 10k kids applied for dss/private school given the fact that near 7k kids applied the most popular dss tsl last yr.

‹ 上一主題|下一主題