用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-01+發表睇細

原帖由 JJDINOSAUR 於 16-08-01 發表
新油天跟宣小比,是低了一線?
唔好講差幾多線,可以自己上佢地官網睇下昇中統計,我認為差別好明顯。

gigiwin888 發表於 16-8-1 08:35
對,不要看幾多缐,應該看升中紀錄才是最重要,即使津校是地區一缐,但升band 1得4成其實麻麻。

...

仲要油天係香港出名谷既學校之一...

講多個壇內例子...

有人考小有SFA 叩返第一志願油天... 去左SFA...

最後係讀完一年SFA 插走去好野...

引用:Quote:原帖由+Tata2016+於+16-07-31+發表有

原帖由 章太郎 於 16-08-01 發表
考到宣小的小朋友學術應該不弱吧,咁响新油做頭4成的band 1應該唔難吖。綜觀交通學費細佬,新油就足夠了。

...
有教學過程吧。

如果考小前列等於6年後都前列,咁大學都唔駛考喎?!

beagoodman 發表於 16-8-1 10:38
如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年代,讀油天好過,宣小扣除要俾錢的中學,升band1津中方面,分分 ...

EK 絕大部份都係以昇學條件考慮, 財務負擔方面當然係樓主考慮啦...

不過油天谷得來未必值.

monodad 發表於 16-8-1 11:56
我傾向讀津校,慳返D錢再俾佢喺有興趣嘅方面投放資源。升中方面,只要做到頭50%,都有機會升到B1中學,有細 ...

樓主個CASE, 兩間都無中學, 用錢方面差別易計....

反而好奇, 亦想討論下津直屬跟直資龍, 在駛費方面既差異.

津直屬上中學有位數限制, 人地跑你唔可能停, 因為睇名次睇人頭...

所以有唔少人外補, 幾樣ECA 搏入校隊, 將來搏留多個機會俾面昇中....

直資龍係滿足昇中條件就OK, 唔一定要跟人跑...

所以問題如下:

讀津直屬, 零學費唔等於零駛費.

讀直資龍, 是否讀津校既課外駛費, 完全復制加 ON TOP 落直資學費上.

最後有無可能, 兩者駛費其實係COMPARABLE?

punlik 發表於 16-8-1 11:44
名校間間都辛苦.辛苦得來有九成概率BAND1總比五成好.好多名校都辛苦, 但是小朋友都很喜歡返學, 喜歡自己學 ...

其實間間官津都谷谷地架, 制度使然...TOP 校有TOP 校谷, 中間既有中間既谷...

不過 $$$ 真係一個問題...

學樂器要求功名幫助昇中, $$$ 唔少.

beagoodman 發表於 16-8-1 12:43
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

...

邊間係更高?!

monodad 發表於 16-8-1 12:38
其實讀任何學校,會外補嘅始終都會外補,例如讀神校龍,你亦可以選擇唔外補,不過會唔會影響成績就冇人會肯 ...

同意 "會外補嘅始終都會外補"

不過ECA 都係一個問題, 求功名去幫助昇中, 無對外對內都唔少$$$$...

我無希望小朋友名列前矛喎, 我只想佢態度正確, 跟到課程...

初小課程, 要名列前矛姐係要效率同準繩度, 特別如果係男仔, 唔操練好難做到...

太早操練唔係好事...

ok3 發表於 16-8-1 12:35
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月 ...

果日坐的士, 司機大佬問我駛費問題, 我都唔好意思講....

點知佢後來話, 佢女在名女津讀, 為昇中呈分試不容有失, 外補加ECA 都係近萬元...

汗顏...

beagoodman 發表於 16-8-1 12:51
平均成績比九華更高的中學。

以前睇過油天昇中統計, 印象中昇入成績好過九華既中學, 每年只係一個半個...

beagoodman 發表於 16-8-1 12:57
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家 ...

態度重要過程度....

而家幸福既小朋友, 程度好多係SPOON FEED 番來..

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-8-1+15:25+編輯+

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
點駛萬銀,點解昇梗中學都仲用3,幾千?

回覆 mcl203 的帖子

"考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生"

我咁睇, 私直揀人有佢乎一套. 如果一位小朋友有好多學校收或跑到最後, 我覺得MEAN SOMETHING..

如果係一間半間, 其他衰哂, 就算神校收都唔代表咩野...

私小/津小生態唔同, 不少私小唔重抄寫仲深度... 考到私小確唔你保證津小前列.

私小入津小更加正常不過, 錢係好重要考慮. 而且津小有直屬津中, 除左DG, 諗唔到私小有邊間更吸引.

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:16
高主教有直屬津中,不過是 b1c。請教:值得嗎?

利申:只得一粒仔

有無準備中學出國?

除左昇中入U, 對孩子小學成長有無什麼期望?!

如果係抽獎前, 我一定話留宣小抽獎.

引用:Quote:Tata2016+發表於+16-7-31+23:46+有細

原帖由 miffyumiffy 於 16-08-02 發表
睇完呢個帖, 都幾好笑

我仔前兩年新油天畢業
你意思係每天1.5hr 功課+1.5hr 補習?

油天名氣大,但係而家家長關注"關鍵字"學校。 九華今時今日已經唔算關鍵字。

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+16-08-03+發表

原帖由 punlik 於 16-08-03 發表
例如AXX叩入皇X,同地區小學派入皇X,統計上大家都是入band1A學校,但實際上可能兩個小朋友一個是band1A學 ...
可能程度唔係最主要。 根據壇內資深AXX家長所言, 學校功課唔多但深入,培養孩子學習態度,唔hea,  自律, 時間管理等。。。

上到中學,以上既習慣確認好重要。而家好多孩子既小學成績都係父母關顧出來,不少優異生上中學後較自由了,父母亦唔可能管得咁多。如果本來學習缺乏主動性,好快會無電。

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+16-08-03+發表

原帖由 beagoodman 於 16-08-03 發表
正如我所認為,小學老本不能食太久,上到中三都係咁,只能說那個學生在同一間中學的成績比另一個好,讀到中 ...
普遍媽媽們關心結果,過程欠奉。

學生考前列有多種原因,learn ahead是其一。 學生自己learn ahead是一種態度, 認唔認同,起碼係學生自發。

小學程度深令學生learn ahead到中三? 除非係學生養成自發,唔係豬仔都有用盡一天。

所以幾間神校考小,傾向唔考認知考態度,考邏輯。。。 孩子當刻程度高低不重要。

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+13:01+編輯+

如果以同一間BAND1A學校來講, 同學水平接近 (最多是BAND1A與C ...
唔明,你指learn ahead到中三, 定中六?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+14:39+編輯+

learn ahead係咁意思咩?

你其實只你講個結果比較,band 1a dse成績勁d.

之前討論係講緊過程, 如果小學幫學生learn ahead,  係咪維持到中六呢?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+15:59+編輯+

learn ahead係指預早學定。

我確聽過某私小p6 程度去到某b1a津校f3 都頂得下。 呢d真係learn ahead,  但我唔太認為係正面。

‹ 上一主題|下一主題