用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

aiya......thank you for all your replies ya.  

This morning I called 約瑟校服 & they have the pants ya.  If you need to buy from them, they've moved to no.493 nathen road (not as the school notice shown).

hellomother,

Have you bought other uniform ya?  Actually now I plan to buy all uniforms from 約瑟校服 when I go buy the pants so I  don't have to go to the school bookstore again.

Indeed I think it is a very good idea they have a bookstore so I can make sure we buy the right stuff everytime school says buy this & buy that , however they should keep all the stock ma!!!!!

Now, I only pray that we can order books or really buy all the books from the bookstore in the later years rather than having to run around HK, KLN & NT  like other parents shown on TV every year when new school year begins.

原帖由 hellomother 於 09-11-6 11:39 發表
chan328,

謝謝你,我四處也找不到灰色西褲,幸好聽你講問約瑟校服公司,他們有得賣,並可改呎吋,希望順利買到。我真不明白為何學校不替學生訂購灰色西褲,一次過買多方便,又要家長四出搜購,已經要往學校跑一趟,呎吋又很 ...

我今天也决定讓鏗鏗着自己的外套番學.  幸好是男仔, 本身的衣服也大多是深色的.

另, 不知你地小朋友size 如何,  7/8碼以上的校服就有貨lor.

, 倚祈問我她是"下面"出來或是"切"出來的,=========>

only K1 jar, taught so detail la???

原帖由 wing15 於 09-11-16 16:01 發表
敬朗及善樂媽咪:
我都是全職媽咪, 不過是從今年7月才開始, 感覺親子關係比以往親密很多, 是很值得的, 孩子生活的很多點滴都可以參與其中, 當然由全職工作至全職媽咪, 感覺都有點欠安全感, 因我都有打算再工作, 不過 ...

媽咪s:
today has homework la.  Hope you all know before I do la.

有冇人知盆花要種幾耐?

sorry, 我搭訕........

約瑟校服公司有培正的冬天運動褲賣嗎?=====>no, 運動衫係另一間公司造的.

原帖由 Calvin0413 於 09-11-20 19:26 發表

敬朗媽咪:

最近每天我都讓政昊穿自己的厚外套/厚背心,週二、三、五的運動日就穿深藍色牛仔褲。上周我有給周老師寫字條說明情況(書局缺貨)。

咿??約瑟校服公司有培正的冬天運動褲賣嗎?能告訴我電話嗎?我上網找了一下好 ...

恭喜你弄章/弄瓦之喜ya. 你自己也多些休息 wor.

原帖由 wing15 於 09-12-14 11:34 發表
已經在11月26日生了BB,一齊順利,BB瞓得多,,都不是很忙!
估不到買校服一波三折,真係難為了家長,希望有改善啦!
周老師應該未生, 只是上星期三去了檢查,由鄧及麥老師負責,星期四已返工!
最近大家都忙,保重呀,順祝聖誕快樂!
倚祈媽咪
...

我那盆也开了花.......但我問了老師幾時交返学校, 回覆係'再通知'!  我記得舊年要返屋企種 almost 2 個月gar, 果棵花仔可 last 咁耐吗 .

原帖由 Calvin0413 於 09-12-14 14:06 發表

Chan328:

仔仔帶回家的那棵石竹我們先前把它移載在小花盆裏,這幾天已經開花了(修長、白邊棗紅色心單獨一朵花).  呵呵...仔仔及時畫了幅畫作留念呢...

也不曉得是否要交還給學校呢?  ...

oh!  其實小兒係下午愛班的, 但他唔多講学校d嘢我聽, 所以撹到我要周圍8.

至於果棵花, 我同佢影左幅相為証lor.

原帖由 wing15 於 09-12-15 11:16 發表
要交個時怕只有葉, 沒有花了, 不過石幾易種.
謝謝關心, 今次是小兒子, 希望生性好湊, 全家有覺好瞓...
忘記了, 你小朋友係咩邊班?

各位媽咪:

你哋有冇收到新嘅活動紙呀?  請問你哋係d咩雜誌到揾圖片呢?    我好少睇八卦雜誌, 真係好難呀.

係呀, 结果我昨日放学後帶佢去电器鋪行左個圈揾左幾張單張, 今朝做埋份功課囉.

之前我也有打算留起d 圖片之類, 但範圍太大了, 之後放棄左.

原帖由 hellomother 於 10-2-25 19:06 發表
活動紙應該是家電那張,我也最怕找圖片,很費時呢!我通常都在兒童書刊、免費報紙和單張上找圖片.現在我一見有漂亮單張圖片或宣傳刊物都會儲起來以備不時之需,還有旅行時拿取的地圖、旅遊刊物、單張等,我也儲起一些有用 ...

我想請問下你哋有冇久唔久打電話比老師了解小朋友係学校嘅表現gar?
‹ 上一主題|下一主題