用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呻一呻,希望在明天!
樓主: cathy_ng719
go

呻一呻,希望在明天! [複製鏈接]

回覆:呻一呻,希望在明天!

好明白大家心情! 我情況差不多, 作為媽媽真係仆心仆命。

最無奈就係欠運氣, 話說我收到迦南窩打老道reject 信, 雖然話十個小朋友揀一個好高難度, 我好詫異女女連waiting 都冇。唔係因為我自傲, 但女女(7月B)當日表現真係超班。講真, 我唔係想入迦南, 但好奇怪佢用咩criteria

老師最少讚左女女四五次聰明, 仲話好明顯屋企比好多心機。不過有個位女女穿珠仔之後老師叫佢續粒攞返出嚟, 女女走折徑, 由繩嘅最尾嗰粒一次過推哂前面所有珠出嚟... 老師好出奇, 仲話好少見小朋友會識咁做。仲有第二個位, 老師叫女女match color balls w color bowl, 亞女 match 完green n yellow then 喺紅色停左, 因為其實個bowl 係鮮桃紅色但個波係大紅色, 亞女跟住指住個bowl 話pink 唔肯將個紅波放入去...

講真咁都reject 我真係無話好説

可能我個女對佢地來說有點叛逆, stubborn 或unconventional??

... 我以為小朋友應該多思考多運用腦筋, 呢D係咪就係香港教育?!

引用:近日面試真係好大壓力。。。 自己同老公一

原帖由 cathy_ng719 於 13-11-17 發表
近日面試真係好大壓力。。。
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收P ...
我同你個情況相似, 最慘奶奶仲問, 點解報咁多Kinder , 唔係讀St Cat 咩??

總之繼續加油, 多D上EK傾下!

引用:回復+Ern+的帖子 或者迦南覺得你個女叻得

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-17 發表
回復 Ern 的帖子

或者迦南覺得你個女叻得滯,難教,或者好critical thinking,唔適合傳統學校。
多謝你的安慰! 唯有繼續努力

壓力大係因為付出越大期望越大

引用:回復+happybbpig+的帖子 個人認為迦南好着

原帖由 sunnymama2 於 13-11-18 發表
回復 happybbpig 的帖子

個人認為迦南好着重家校合作, 同家長溝通, 如果父母都要番工, 老師同長可能溝通冇 ...
我相信學校會考慮好多因素。尤其是一班小朋友嘅多元性, 所以有時好叻嘅會收、冇反應都會收、連周圍行嘅都會收,所以好講運氣。不過始終迦南比較傳統,好似唔太suit 我個女,睇埋金巴倫result,雖然我打定輸數。

大家如冇offer 唔好氣餒,當interview 係一個小朋友嘅免費personality assessment law!

仲有呀, 小朋友會越戰越勇!! 加油

引用:我今日都收到offer了,大家加油!希望在明

原帖由 kaka-bb 於 13-11-18 發表
我今日都收到offer了,大家加油!希望在明天!
好快到你, 最緊要試多D in 多D, 總有一間心儀嘅會收

引用:回覆+Ern+的帖子 請問你個女幾大?考咁多

原帖由 oneone_wan 於 13-11-19 發表
回覆 Ern 的帖子

請問你個女幾大?考咁多野,面試K班嗎?
oneone_wan, 多謝你美言, 我女女12年7月B呀, 考N班。都係嗰句,好難理解學校收生嘅準則。唯有平常心 & 盡力而為

我個女做得勁好嗰間連waiting 都冇,做得麻麻反要有offer... 既然似大抽獎多D,咁大家放鬆嚟打!!  最緊要報哂鍾意嗰D,到時睇彩數:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題