用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
go

中四選科困難   [複製鏈接]

若冇興趣讀 phy 就唔好揀,現今入大學係鬥高分,冇須要讀纯理,揀有興趣同有能力嘅科就夠。數學強可以修M2,如果學校比揀可以 Chem + Bio + Econ + M2. 讀唔掂先 drop . 如果冇就 Chem + Bio + M2 .

ANNA222 發表於 20-7-12 23:22
我小朋友就係揀咗Chem+Bio+Econ,問老師讀Econ揀M1定M2,老師話應該揀M1,但見你建議揀M2,究竟M1定M2先啱 ...

有冇諗住大學讀咩?其實你小朋友冇選修 Phy 即是唔會讀工程,就唔一定要選M2,除非佢數學能力好強,否則可以揀科冇咁難嘅M1。
我前面係回覆緊樓主問題 .
佢問 Chem Bio M2 定 Chem Bio Econ,因佢冇話有M1。

ANNA222 發表於 20-9-13 08:08
我小朋友未知大學想讀邊科,最後佢揀咗M1,因為佢話M2試學過小小,好難
...

如果試少少都覺得難就唔好揀啦,因中四課程都未算深,再讀上去實叫救命

happyfamilybaby 發表於 20-12-12 11:12
如果本身英文好,讀Economic,會不會有優勢過讀phy呢?

唔會, 如果想修讀理科或工程,phy 係非常重要, 唔少系 phy 都會有加權 econ 就冇,就算大學讀 econ 中學唔修 econ都冇問題,所以係冇乜優勢,相反如果唔修 phy 幾乎可以同工程講 Bye Bye.

ANChan59 發表於 20-12-13 12:24
M2一定係計半科,肯定在UCAS!

如果想出國升學附加數都幾重要,無論UK甚至 加拿大。
最近我都睇緊,我仔學校老師會極推力薦有能力嘅同學最好選修, 唔好成日怕蝕底,好彩我仔都有修M2

妹妹頭 發表於 21-1-2 11:39
我女中三,學校12月初選,阿女成功選左geog,econ,bafs(a),M1,佢好開心,希望keep到成績,到6月final都 ...
除了醫療、工程之外,應該都好多選擇,唔少系都係 Best 5 or Best 6,最重要高分, 亦見多人會揀 BBA,到時等囡囡自己揀啦!我仔都係佢自己睇自己揀,S4開始可以留意下大學學系,又可以参觀下開放日,攞多啲資訊。加油

妹妹頭    發表於 21-1-2 11:56

YmOra 發表於 21-1-3 15:17
初選順利成功選到的,是否好大機會最後也可以揀到?
學校開嘅位如果多,果科競爭又唔太大唔算太熱門的話,基本上都應該可以派到。
不過我大仔當年就真係臨門撻q,當年佢揀 phy 好多人揀,冇諗過初選成功臨到派時先話冇得讀,结果學校求其派一科比佢,攪到極徬徨,幸好天無绝人之路,最终佢都成功揾到自己嘅目標。不過相信我仔都係個别例子,大部份初選到派彩應該都相同嘅。

YmOra 發表於 21-1-4 09:06
估計你囝囝間中學只有1班Phy班,過去自己和jm們的中學裏只有開設一班的選修科都會是十分緊張,我校 ...

又唔可以話 Phy 係最心儀,始終當年揀科時仍未有方向,不過男仔普遍會揀理科,而且我仔當時 phy 成績係级2x,好可惜最终總成績唔夠高所以冇得揀。
因為佢學校行套餐,為咗要㨂phy 果班最後所有理科都派唔到,佢係理科人冇理科讀等同將佢斬手斬腳,我仔又唔肯轉校,當年真係極度徬徨,幸好塞翁失馬焉知非福,佢响 ICT 呢科越讀越好,可能真係整定。

妹妹頭    發表於 21-1-4 10:50

YmOra 發表於 21-1-4 11:04
你囝囝Phy有2X名,真係好適合讀Phy,理解你當年的徬徨,理科人的男孩子尤其擔心,因為他們好似一 ...

多謝你,其實當年我仔係自己㨂ICT .佢當年揀 Phy.Econ.Ict ,派唔到 Phy 學校求其派科 Bafs 比佢,當年 Bafs syllabus 未改仲好多,佢完全冇興趣捱咗一年S5就 drop ,真係嘥時間。

佢已經決定大學畢業後會出國發展找尋機會,會出國讀 master .外國比香港較重視 IT 人才,出國機會始終比香港好得多。不過當然我都會唔捨得,但問心我都唔太睇好香港未來,出國對年青一代長遠來说較有利。

YmOra 發表於 21-1-4 11:48
係呀!十分認同,讀無興趣的選修科真係捱住嚟過,按當年選科牌面咁睇,好明顯ICT才可以滿足到他,跟你 ...

仔大仔世界,我都有晒心理準備,啲仔出國安頓後可能真係未必再返嚟,我都睇得好開,或者將來退咗休得閒就去佢哋度住幾個月囉
有人話如果仔女係生性嘅,就算唔响身邊都會記掛住父母,相反唔孝順嘅,响你身邊都可以不聞不問,我都認同㗎  

YmOra    發表於 21-1-4 21:26

妹妹頭 發表於 21-1-4 11:51
只選3科? 我女佢地係排次序, 由1-12, 即係最想讀既就填1, 次選就2.... 如此類推, 阿女依家都係排次序.... 1 ...

當年阿仔間學校好鬼麻煩,只可以揀套餐 A.B.C.D ,你揀B餐只可以揀入面组合,冇得揀其他,所以好陰功
‹ 上一主題|下一主題