用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B1家長得閒入o黎傾
go

2B1家長得閒入o黎傾 [複製鏈接]

Re: 2B1家長得閒入o黎傾

hi easiness

近來身心疲勞,公私都忙,好耐無上bk,開個新topic都好,有時幾日無上要追返

以前輔導班要成績好差先有份,我都好想我二少有得輔導

中詞俾老師寫格式唔O岩,全班得幾個O岩,包括我二少,不過唔係佢醒,係佢亂做,完全撞彩,佢都話唔知老師想點.我亞仔功課的評語都好激,我見到都好無奈,睇到我     
[quote]
easiness 寫道:
Dear jackjackma,

我個仔都係一樣,佢

今天亞仔要做第三次中作改正       
昨天已經寫了家課冊,佢又話自己唔知要唔要做,結果得7位同學

我睇返之前的改正及格式,老師寫的字我都係估估

我覺得新舊派

星期六放學中文老師獎了一個snoopy章比佢,獎佢中作改正無錯,其他同學都要在堂上擦去舊的再改.又要做第四次改正真係        點解唔印格式比家長知,要個個學生估估

今天同校長傾過有關中文科的問題,得到校長的真誠回應.回應如下.
中作改正 : 今星期校長會檢查學科功課及作業,會要求學生格式正確,所以老師會緊張格式的要求,因如有不當是老師的問題,但校長覺得無須要印格式要求給家長,因是小問題,學生應自己學習.
中書課後練習 : 校長會跟學科主任商討中文教學方式,希望三星期後有改善.校長亦認同課後練習不應由家長作大量的協助.

今次約見校長主要是講亞仔學習障礙的問題,做家長真係唔想成日搵校長投訴,好彩校長都好明白我的感受,佢都係華仁工作了很長時間,每位老師他都好清楚,他都好盡力解釋老師的難處.仲有個令我覺得好可愛的見解.校長覺得如果全間學校的老師都和藹可親,無惡老師對小朋友的發展沒有好處,好明顯校長都係真矢老師的fans,諗清楚都係快

睡公主:
我都好高興星期六能夠見到妳.可惜無時間慢慢傾,有事要趕住走,下次再上學校早些通知,一齊食早餐.
:wink:

聽講今日都仲有約20位同學要做改正        亞仔仲講好多同學一到要上中文堂就C.C.聲.成身

睡公主:
我唔係逢星期六都上學校,上星期約了大少同學的媽媽去聽講座,所以先有幸見到妳.我平時都無送亞仔上車,工人攪掂.我都係得星期六可以

今晚各位家長一定好唔得閒.我教(幫)完二少作文都      點解二年班要作100字的文章    ,佢地作句都仲係10個字,會唔會太快   . 我記得大少二年班要作大約50字仲要有幾個詞語提供.

我亞仔都無時間溫默書,不過今天係學校預默了一次,好彩都唔係錯得太多.不過唔明點解明天都默,今天又要用時間預默,係學校真係咁多時間....       又唔教點作篇好文....     

明天測驗,提吓大家要溫reader notes 的生字,要明白生字的運用.大家努力
昨天亞仔話要將中文書所有課後練習做晒,唔可以有空位,又無寫手冊.各位少爺有無話要做   

easiness
唔好意思,近幾日都有約會,而家先覆妳.無法啦,一測完驗就要輕鬆

上星期四有班網密碼,原來密碼要加2b1xxx,不過唔太吸引.希望Miss Tam 有時間可以放一些相上去.

我亞仔今日仲未背晒唐詩,背得三首,但未見佢抄,佢話小息時老師上了樓,唔在操場,咁咪比佢陰到......     

easiness

星期一亞仔背多一首,我問點解唔背多首,佢話唔記得   

今日要做"快樂識字-2上",更奇怪,今次係第二次做,都快學期尾還有咁多未做,睇來做到大考都末做完.不過我亞仔好中意做,,他作"蛋"詞語時,同亞哥一人"蠢蛋",一人"笨蛋"...笑到寫唔到,結果做了個幾鐘.

我何妨不是滿腦子      昨天的中作工作紙好似遲來了,已經只用圖畫沒供詞作了100字文,今之就有供詞及只作50-80字,我亞仔自己作了120字,我第二次睇清楚先知要作50-80字,擦完再擦,又將佢對中文的興趣減低幾級.   

今日派數學測驗,又係新低.....
亞仔做得一题文字题,佢話唔夠時間     
‹ 上一主題|下一主題