用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
樓主: Heihomami
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

回覆:好唔好搬去41網?

好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而失手就幾乎直入寶校。

我自己都係特登搬咗嘅,但我策略只求穩入,並非target最hit嗰間,有人會覺得浪費,但當時覺得阿女考私小唔得多,搬去41幾乎穩入另一女校,都值得。不過我自己本身都住九龍,阿女讀間幼稚園本身又離41不遠,唔使特別安排校車,租出自己層樓再租41只係補少少錢,其實成本唔高,我自己就覺得值(touchwood, 其實仲未抽

回覆:sissysze 的帖子

乙一揀聖家就穩陣,我諗乙二入聖家都要好彩先得

hppa    發表於 16-3-4 16:16

回覆:dreamdream081 的帖子

唉,現實邊有咁多學校你揀⋯ 又要成績好又想少功課真係萬中無一,唯一嗰三兩間又考唔到,咁可以點。其實有d私校好似唔多功課但升中成績又好,但我相信喺呢d學校要做top嗰批家長背後一様要發功。

回覆:Heihomami 的帖子

但老實說,只可afford萬零蚊租,萬一抽中要長住九龍區好似唔係好負擔到⋯

回覆:retriever 的帖子

Mcs以外的兩間女校叫做穩陣d囉,但當然每年情況不同,唔係寫包單必入

回覆:purplechung 的帖子

我知舊年好似兩間聖家乙二都有人中,但有人中不代表放乙二都好易中。試假設41共900人抽,一半係女,即450人。就算我當全部人揀Mcs, 咁當中有380人左右抽唔到,咁當佢地乙二都㨂兩間聖家,共100個位左右,咁都almost 4個人先有一個中到。

現實可能少d人揀Mcs, 但相對地又多d人乙一已經揀聖家,咁乙二先中都要有少少運氣,而不是保險線好易入囉。

回覆:hkpapa852 的帖子

哈哈,但順聯會點入?我問過以前學校老師,佢話佢都唔知點入順聯會

‹ 上一主題|下一主題