用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-15 11:02 發表

我覺得舊年無鬧得咁勁,今年 d 人真係狂鬧 d 學校.....
一 in 完就開始勁鬧,未收到信又狂鬧一餐,收到 reject letter 就喪鬧

非常同意, 我睇左呢到兩年, 未試過見到d家長好似今年咁. 安排唔好係錯, 有關係又係錯, 好似學校欠左佢地咁. 人地收你$30, 係去process你既application, 而唔係提供五星級酒店服務, 而家係你去求學校收你小朋友, 唔係好似出面d playgroup咁免費試堂"ai"你join佢. 見某間學校, 出晒offer letter先出reject letter, 學校既practise係咁, 都要比人鬧, 真係唔知咩世界

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-15 11:50 發表

講真,真係好多人爭,個個都好醋,包括我,有one dragon要好好珍惜,唔好o甘傻以為自己個b好sharp第日sure win!

係呀, 大家都target果堆學校, 學位係咁多, 人就越黎越多. 可能大家都太寶貝自己個小朋友, 覺得佢地好叻, deserve最top果d學校. 唔係唔叻, 只係山外有山, 人外有人...
好似我地祖國咁, 12憶人, 奇人何其多!

原帖由 小曳人 於 10-12-7 06:31 發表

1. SC > KM > KV (其實好睇你報咩學校)
2. 好難排喎..
中文: KV>KM >SC
英文: (SC~stafford)>KM>KV (KV只係oral english較弱)
數學; (KV~KM)>SC        
(我對stafford嘅認識只限於佢英文強)
3. SC=KV, KM 學生較少 ...

而家先睇到你又quote我野, 下次有野唔話比你知

阿校長係話KM既課程好過晒SC同KV呀

原帖由 w_y 於 10-12-15 13:43 發表
我都睇左咁多年, 今年鬧學校鬧到無晒理智, 鬧到失晒儀態, 既然係咁醒, 一早應該收到風, 唔好晨咁早走去報啦. 咩拉關係, 面試安排差呢D 就年年有.
我最同意係: 唔好以為目標定得高就爬得到咁高, 做FT-MOM 咁多年, 走 ...

我記得你大女今年考小一? 你自行得唔得?

原帖由 w_y 於 10-12-15 13:51 發表
大女自行都攪掂左. 細仔, 我心頭唔高, 所以手上的 OFFER 已心滿意足了.

恭喜晒
係咪聖X? 請問知唔知今年20分收唔收得晒?

原帖由 joyjoy815 於 10-12-16 22:30 發表

哦...咁 KM 係咪 PN 已經有功課喇。? 
同埋。。恐龍媽。。想問 KM 有茅 校車/保母車過香港。。?? 

校車就一定無, 你睇睇有無褓母車啦

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 08:35 發表

請問你,你兩個兒子讀那所幼稚園,可否分享選校經驗。

啱佢既, 未必啱你喎, 佢大仔讀KM, 細仔讀自家幼兒園
‹ 上一主題|下一主題