用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 朋友女band2頭,葵青區揀學校
go

朋友女band2頭,葵青區揀學校 [複製鏈接]

emmaga4817 發表於 17-4-11 09:52
回覆 晴晴小B 的帖子

但係最近好多資料話伍已經升左上band 1, 有冇高人可以分析下 ...

我個人覺得要介定是否band 1, 係睇佢收咩學生. 入U 率, 同埋是否英中.

1) band 1學生唔會頭一二先願選佢, 會排響陳記之後, 入嘅都係號碼唔靚碌入去, 所以唔多, 大部份反而band 2.
2) band 1入U 率最少35%以上, 佢27%
3) 初中數係中文, 唔算全英中.

總括而言, 伍係b2a, band 2頭, band 1尾首選.

Kenpleple 發表於 17-4-10 19:04
朋友女老師話band2頭(但也有可能1尾),葵青區有冇好提議及Band1尾-band2中學排名?(emoji)(emoji)
如第一 ...

乙二唔使排皇仁舊生會呀.

Kenpleple 發表於 17-4-11 12:33
那有冇好見議何否比意見?

都係顧超文, 吳祥川,  皇仁舊生會我覺得係band 3

emmaga4817 發表於 17-4-12 09:27
回覆 oiyau2005 的帖子

唔該哂! 咁我可以放心d放伍係第1, 因為啊女好邊緣, 所以有d擔心 ...

其實如果好邊緣都唔使擔心, 如果博就乙一選BAND 1, 乙二打後當BAND 2選, 咁如果呀女真係BAND 1, 咁就有機會入乙一, 但如果係BAND 2, 都唔會碌到太後, 可能只係入唔到乙一啫,  

而依家乙一選伍, 對邊緣人嚟講算保守, 如果最後係BAND 1, 就入硬, 如果BAND 2亦有機, 無大影響, 希望你呀女入到心儀中學.

我女都係邊緣人, 心儀伍, 但我荃灣區只何排自行一, 甲一, 乙部無得選, 如有, 2個位我都會博乙一.

大家好運!!!

emmaga4817 發表於 17-4-12 13:53

好多謝你呀! 你諗野真係好正面, 大家加油, 一齊入到心儀學校! ...

唔使客氣, 要大家互相增加正能量先得, 希望11/7上嚟報喜, 一齊入到伍若瑜做同學仔

呀女都同我咁諗, 入到band 1可能係地底, 入到band 2咁可以中間浮下或前D位置

abc_dad_dad 發表於 17-4-15 19:25
我女兒也是band 1尾, band 2頭. 第一志願 伍若瑜。 請問乙一填佢安全嗎?  求意見! 謝謝 ...

如唔肯定邊個banding,就當band 2安全D,亦可一博乙一b1, 乙二當b2揀,如乙一伍好安全,乙二繼續㨂band 2

abc_dad_dad 發表於 17-4-15 21:05

我會填伍 乙一,那乙二那間學校好?謝指教!

顧超文丶吳祥川丶李賢堯。

但剛有JM話吳校風麻麻

abc_dad_dad    發表於 17-4-15 22:12
‹ 上一主題|下一主題