用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 20:36

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是 ...

我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友讀唔掂b1頭校,(2) 一定不會估錯banding...

真的不用咁快填b2校喎。

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

咁呢間就係b1校啦,因為抽到的全是b1生

mcl203 發表於 19-4-5 21:03
就算全部學生都係B1生,亦未必可以令該中學成為B1學校~~~

其實學校冇banding,係學生有咋嘛,如果全收b1生,咁都應該係叫b1校嘅。出來的dse成績另計。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:32
Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
...

你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。

之後再填幾間b2校,應該好安全。

la5711 發表於 19-4-5 22:05
今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區, ...

中西區一向係b1位過剩係女仔,男仔一向不夠。沙田、九龍城才是b1位足的地區。

B1位是否足夠可以參考HKpapa之後的updated 數據。

la5711 發表於 19-4-5 22:54
我擺冷門b1乙3做止蝕, 對B1係好保守的做法.

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

如果係
乙一: 熱門
乙二:次熱
乙三:冷門
乙四至十: 其他b1校執死雞
乙十一之後:b2 校

其實同你地保守排法,結果应该一樣或更好(如執到死雞)

你個中庸做法係絶對risky,咁排真係可能直跌去b2.

‹ 上一主題|下一主題