用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有SC and Vic offer 請進
go

有SC and Vic offer 請進 [複製鏈接]

回覆:有SC and Vic offer 請進

要上傳統小學揀SC.

Vic行IB小朋友轉傳統小學會辛苦。

我大囡(現在4歲)之前都係Vic HH PN 學生,學校生活的確十分開心,但K1我都好努力同佢轉其他幼稚園,我大囡大有半班小朋友K1都轉了其他幼稚園,因為大家都明白到小朋友繼續留在Vic之後上local school P1會辛苦。我唔係話vic小朋友考唔到好小學,只不過也要想下到小一,小朋友要適應local primary school 時,大家都面對另一個問題。

所以我揀SC!

我大囡在Vic HH個班現在K2,我個班d家長個個都好friendly,大家一直有聯絡,d同學仔都走得7788,除了有好多在k1轉其他幼稚園外(eg. 聖公會,其他龍校),也有一部分去咗國際學校(eg CIS,SIS,HKIS).

在Vic讀PN的確可以上到一些好local K1. 和K2上好的international schools.

我眼見就算連d名星小朋友大部分在K2都會轉CCKG.

所以只是一心傳統小一,有得揀如果又住KLN, SC會係1st choice.

回覆:langmama 的帖子

我之前問過Vic HH老師,HH 和CWB一定唔會收我細囡,所以我試細囡報Kornhill ,收咗。

其實都係講緊入幼稚園,大家放鬆些吧。

大家仲有漫漫長路。

無論SC or Vic 都係好的幼稚園,基本不用太執著邊間好過邊間。

唔通真係要贏在起跑線?!

‹ 上一主題|下一主題