用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小
go

英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小   [複製鏈接]

eba 發表於 18-2-25 14:52
男仔,主動,樂觀,好思考,反應快。

他適合那一所小學?

三間都得,揀媽媽鐘意嗰間。其實英華同港同教學法好唔同,有冇了解過先。

haihaimom 發表於 18-2-25 16:38
三間都得,揀媽媽鐘意嗰間。其實英華同港同教學法好唔同,有冇了解過先。
...

都唔一定,港同未必適合分數先決或好chur成績嘅家長。成績表冇分數冇排名,得個類似grade的東西,例如 A ,究竟小朋友係87分定100呢?又例如有啲小朋友寧願做十張工作紙都唔想做一個project,十張工作紙可能用兩個鐘頭完成,但一個project分分鐘要用一日,又例如覺得測考太少啲小朋友會唔識字,冇話活動教學一定好,傳統教學一定唔好,我自己就一定適合傳統教學,我自己快手快腳又好記性,做完功課溫完書就可以玩。要我用一日做project, no way,我係唔會愉快嘅,相反我仔就會揀做project,佢做嘅project無論originality and creativity有時都會嚇我一跳。

IYY    發表於 18-2-26 17:45

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但我自己buy一條龍活動教學多啲,因為我覺得小學階段學習過程比結果重要,但如果要升中就不得不講結果。
‹ 上一主題|下一主題