用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明年將報名直資、私立小學,已選了幾間,請好心人給建議 ...
go

明年將報名直資、私立小學,已選了幾間,請好心人給建議 [複製鏈接]

你說的部份學校我上年都有考同留意, 有些亦考到  , 都大概知收咩類形的學生

我覺得妳應收細目標學校, 因為有的大熱的直資如SFA, 英華, TSL老實說按妳的所說的情況, 機會較少, 今年我識入讀英華的幾位都是在SC + KV 畢業的, 學術水平都高的, 有些又太遠, 如不打算搬就無大意義. 所以其實可以集中一些.

我覺得如果由我排: 我會
1st:
LMC 相對新, 地區性強, 機會會大些, 又近家, 另
播道, 雖外傳學術水平不太高, 但小朋友品德都OK 的, 又是英小
仲有TT, 相對其它可能好易入小小
可以另加官塘 st. jo (私立), 英文, 谷的, 但我想你不算太想活動式因小朋友是谷到的.  

2nd tier  HKUGA, St.margret, GT, LHT,
在你的case 機會應比之前 1st tier 間細些, 每間都差不多難入, 可當機會相等.

另外你住的區可以布署考慮抽好些官津, 可能比注重直資私立更合你小朋友.
其次我覺得小朋友學的英文好似好多重覆, 會不會考慮下報下一些以會話為主的, 另加面試技巧, 我覺得對靜的小朋友有點幫助.

我覺得K2 小朋友不給去 toliet 是很不人道, 我知好多是玩的成份多, 但忍不住小朋友都冇晒自尊, 影響唔係幾好.. 我聽說有D小學都有此類case, 有小朋友忍出病.. 都幾慘, 嚴可以在第2方面..

happy_lavender  認同!有機會傷害到身體的話,是絕不能接受的!某程度上算是虐待。  發表於 13-5-24 11:51
‹ 上一主題|下一主題