用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
樓主: jesswu
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

睇你想要d乜,想普通話好,咁普教中絕對係不二之選,thats all
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 16-5-30 09:20
我睇咗咁多年討論普教中及普通話的帖,我又講講自己的看法!
只想講廣東話、英文、普通話係三文三語,將似是而非併做同一文係政府銷售手法,國語又係另一文一語
Learning to Read, Reading to Learn.

MC1128 發表於 16-5-31 15:52
政府推廣用普通話教中文多年,目前已有七成小學開設普教中班,成效如何?當局委託大學進行的追蹤研究已經完 ...
支持普教中既人一早改口因為普教中有利學習普通話喇,對有利中文學習一早冇人再提喇

Yanamami 發表於 16-5-31 16:03
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班 ...
呢樣我又想問下,幼稚園+小學接近十年普教中,到中學繼續普教中有難度而想揀返廣教中?咁睇好似連有利學習普通話都有d懷疑喎,幼稚園+小學係英語教學既本地生,應該唔會中學想入中中架喎...

Yanamami 發表於 16-5-31 16:34
佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplished. 至於中学揀广教中,我应該無提过係担心力有 ...
第二個例子我講緊其他人,幼稚園同小學都係英語學習個d,因為長期以英語學習,升中應該唔會有人揀中文中學,然後又講返普教中,幼稚園同小學都係普通話學中文,我以為中學揀返普通話學中文係好合理
‹ 上一主題|下一主題