用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們贊成小學全日制嗎?
樓主: rlkw64
go

家長們贊成小學全日制嗎?   [複製鏈接]

好似幼稚園咁有全日有半日,家長自己選擇要全日定半日囉,點解要規定得全日0者?

另外全日下午做功課或圖書堂或混齡體育藝術堂 (開學時自選上咩堂或每個月選擇,應該執行上唔算太難呱?),總之非學術堂都可以

little_yolky  食完飯上體育,跑到飯都嘔返出嚟  發表於 15-12-23 10:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

miffyumiffy 發表於 15-12-21 19:03
補充

唔係間間學校操TSA
臨升中先知小朋友水平?個家長應該五六年冇睇過個細路...

李小B太太    發表於 16-2-16 09:44
Learning to Read, Reading to Learn.

pooh仔 發表於 15-12-25 22:51
如隔年返上/下晝+長短週又如何? ~  真心問
如果想平日學課外活動, 應該大部份人都安排唔到

karen55407 發表於 16-2-16 10:00
我同意小息不應做功課,小息是用來休息的。再者,做功課做得咁急,也喪失了做功課的作用。

...
好多人覺得做功課既目的係完成佢再交畀老師,如果完成已經係目的,抄功課甚至搵人做都得啦...

karen55407 發表於 16-2-16 11:38
吓!無嘢呀?

我表達唔好定你理解唔到?我意思係如果做功課目的只係為左交返畀老師,而唔係學習同責任,咁駛乜花時間去做,再白d講,即係認同你話做咁急冇作用,ok?
‹ 上一主題|下一主題