用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

幾年級?如果佢覺得讀書係為父母唔係為自己,唔緊張唔認真好正常
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

jessiejy 發表於 16-12-28 11:33
小四. 這點就不太確定, 只係經常講冇時間玩.  其實有冇時間玩係由佢自己去控制, 她沒有上補習班, 只要返學 ...
小朋友睇事同大人唔同,佢地覺得玩係最重要,全部時間玩就最好,大人覺得讀書重要,溫少一次都會有好大問題,呢個就係分歧點。但小朋友會成長為大人,過程中會慢慢覺得重要既事情有改變,由娛樂最重要變成覺得自身成長重要。如果講教育係乜,幫助孩子成長就係教育,唔係教育局宣傳話成績至上先係教育,教育局從來都冇教育成份,佢地只睇讀書、成績、分數。

jolowf    發表於 17-1-6 08:21
timothy_mto    發表於 16-12-29 11:50
Learning to Read, Reading to Learn.

jessiejy 發表於 16-12-28 11:53
有時望返自己細時, 因上一代父母學歷不高, 都係自己去決定玩定係要讀書. 現代小朋友比我時幸福好多, 但卻出 ...
先聽下佢對讀書學習有咩想法,再引導佢尋找學習既樂趣,例如邊d科目有興趣,如果有興趣既都係學業以外,嘗試向佢解釋,想發展興趣都需要有學校既基本學習先發揮到佢既興趣。當然,而家學校既課程有d唔係基本需要,呢d就避而不談啦

兩夫妻教育方法唔同步,孩子夾係中間就好慘,每個家庭情況唔同,我家孩子學業歸我管,全職媽媽只教自理同做家務,我要返工,所以孩子習慣冇得依賴父母去學習

jessiejy 發表於 16-12-29 16:48
我現在就係想佢自學加自理, 不過可能時間上唔係太合適.
明白,好多野好早就要準備,然則每個家庭準備既野都唔同,雖然時間上有d錯過,但都冇壞既,每個人都唔可能跟住計劃成長,每個階段有唔同體會,只要方向沒大問題,最終都唔會落差太大既

little_yolky 發表於 16-12-30 11:16
............其實.........香港地只要努力+堅持就有書讀了。我個專業基礎好過佢, 但我要搵食, 唔可能兩個人 ...
個性好,應該係優點黎講排得好前下架喎

wan_sosin  你無聽過男人唔衰,女人唔愛!所以老公都叫衰佬  發表於 16-12-31 10:23
little_yolky  typo:好叻咩至啱  發表於 16-12-30 11:35
little_yolky  唓!好另咩。  發表於 16-12-30 11:35

little_yolky 發表於 17-1-3 12:08
咁你都好D丫, 叫做知恥近乎勇。我個 "EQ" 好高的, 試過默書58分, 佢完全唔覺得有問題, 因為只差兩分就合格, ...
星期日安息日,對學生黎講,補習等同工作,佢有親近神既心,妳應該安慰

little_yolky  因為教會有得聽古仔,有嘢食,又有班朋友仔,至於係咪想親近神..................   發表於 17-1-3 14:41

wan_sosin 發表於 17-1-3 14:01

好難講是否真的想親近神架,醒嘅小朋友,知道話唔想補習走 ...
理解為聖靈係佢地內心作工囉

miujoey 發表於 17-1-5 12:23
近排忙於溫習,因為過幾天就要考試, 小一生第一次的學校考試, 家長群組內不斷post出之前Test有那個同學叻有1 ...
小一100分其實冇乜大不了,只要升小前已學緊小一課程,小一100分其實唔少人有。
問題係,返學上課為既係測考100分?定係學習如何學懂學習?如果係前者,外出補習,回校考試,呢個簡單模式已可以。

小一係適應期,呢一年教小朋友自己學習,長遠睇比小一追求100分更實際,升中時冇人會睇你小一成績。

IloveJJ 發表於 17-1-5 13:12
我都係咁睇。小學既分數,真係唔好睇得咁重,因為要拿高分數,就難免要操練、猜度標準答案,得到分數,卻 ...
好多人覺得,小一唔高分,越升班就會越低分,最後變成唔合格,可能呢種學習模式係咁,但忽略左小朋友成長其實應該更快

IloveJJ 發表於 17-1-6 14:37
你指小學時?還是現在高中?
應該係指小學時
‹ 上一主題|下一主題