用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3
go

重讀K3 [複製鏈接]

引用:上到小學,到時真係唔得先留班吧!

原帖由 hkpapa852 於 14-12-27 發表
上到小學,到時真係唔得先留班吧!
大家要注意官津只有3%留位quota. 要成績最後幾個才有機會。所以想留都未必有得比你留架!

引用:我個囡0912月細B,本應明年上小一,但依家

原帖由 朱寶媽媽 於 14-12-24 發表
我個囡0912月細B,本應明年上小一,但依家發現有D專注力不足,上堂坐唔定,喜歡挑戰大人嘅底線,常駁咀,佢 ...
有得重讀做大仔好幸福。我個仔8月尾出世,重讀K3已不是叫大仔,係超齡仔。小學自行冇左適齡10分,差點心儀二線都入唔到。佢遲幾日出世就做到大仔,好唔抵。

回覆:朱寶媽媽 的帖子

有些幼稚園還有位,間間問。到6月又會有機會有位,因大些小朋友K2後上國際小學。K3有空位。

回覆:朱寶媽媽 的帖子

唔易搵架,我上年11月已問。你而家1月先搵,已有些遲,全日更難。要去d村校。我有朋友已搵左。不過我覺得始終會搵到。

通常K2好跟唔上,老師才叫repeat K2。樓主個仔智力冇問題老師唔會叫做佢repeat。K3 重讀我覺得唔遲,因為係重讀的一年可教佢小一的野。

打唔打擊自信都係睇阿媽點講。最緊要大人自己要接受,因為將會有好多關心你及八掛的人問你點解重讀。

其實係咪需要重讀呢家野真係好個人的決定。就算係有特殊需要的小朋友都唔係個個buy repeat. 有收開sen的注流小學都老師都話repear.K3冇用。呢個議題永遠都拗唔完。

我仔repeat K3最大原因係寫野唔得。好值得repeat. 大一年隻手好好多。整體適應力也強許多。

所以你要諗下重讀一年係咪對專注,坐唔定及英文有改善。我覺得後兩者會有幫助。但係就好似唔洗為呢兩樣重讀。專注就唔知大一年會唔會有好大改善了。

回覆:Fortop 的帖子

但係4,5月先搵真係好心慌。都係早d搵定一間打底個心定d。一年比一年多人。我區K3位前年和上年的境況都差好遠。前年同期有K3位的幼稚園,上年同期問竟冇位。不過真係到4,5,6月,又會有返d位,因為K2 confirm退學。

Fortop  早點有著落更好!我也經歷過忐忑   發表於 15-1-7 16:51
‹ 上一主題|下一主題