用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 選小學真係要小心
樓主: phoebelamlam
go

選小學真係要小心 [複製鏈接]

Re: 選小學真係要小心

其實已經同佢地詳細驗咗眼,結果就係大孖有遠視,而家已經用緊眼鏡啦,細孖就無,所以而家都唔知可以點攪啦

睡覺 寫道:
phoebelamlam:

題外話,
你要不要帶兩個囡囡去詳細驗眼,睇下有冇視力問題如遠視等(要仔細驗先知有冇遠視)。因為有部分讀障及add的小朋友是因為遠視的關係,如果趁早發現改善視力,讀障的問題會好,但要趁早...(最好當然是六歲前)

其實有時未必係學校,可能係老師,因為好似我咁,孖女讀保良局啲老師對佢地好好,但係細女讀同一間,就.......哎..差好多啦,細女個老師問咩都答唔知道,正親唔知咩原因,學習進度唔願講,所以我都決定同細女轉幼稚園,因為呢個老師仲會同佢地一起上k3,所以個人覺得唔係學校大問題,係個老師最大問題
召藥師 寫道:
大家好似講到保良局d幼稚園咁唔得咁ge?其實係唔係間間都有佢地本身唔同ge教學宗旨?
我個仔讀緊保良局李徐松聲紀念幼稚園,佢係k2下學期先入讀(之前個間日日都係番學寫字),k2星期一得兩樣家課,其他日子就三樣,寫字都會隔行唔駛寫太多(比之前個間淺得多),同時會要求小朋友係生字簿上面空格畫番生字ge有關圖畫;主任同先生都好nice,好要求小朋友要有禮貌同打招呼,亦冇責罵學生;學校採用EVI「網上教育平台」,用電腦播放故事同俾小朋友用電腦玩mini games,阿仔都好開心。
不過唯一問題係家長,好多來自新移民,唔識教仔,接放學都打尖,係附近公園玩又唔理d細路掛住吹水......

經過衰咗好多次,失望好多次,
今日仲於得咗啦

多謝你地~~~~~   

噚日個間係天主教小學,
今日好好彩仲有兩間可以面試,

我對孖女今日返新小學啦~~~
佢地都好開心,細孖仲有小小緊張!
不過都好有禮貌,見到老師佢就雙手放後面,跟住個頭放低小小同老師講早晨

meimeilam
多謝曬呀~~
可能呢間有佢地幼稚園啲同學,
所以今日佢地入學校個時
都好開心

thx~~~
係一間屋村小學
(唔出名ge)
不過我就喜歡佢一來近婆婆,
二來就唔太多學生

露絲 寫道:
phoebelamlam,

Congratuation!!     

你終於搵到邊間學校呀?    

請分享呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我都係咁諗呀~~

Charlotte_mom 寫道:
出唔出名唔緊要
最緊要適合小朋友嘛   

幾好喎
起碼未唔記得落功課
meimeilam 寫道:
phoebelamlam  :

想知道你對孖女返新學校返成點呀?

各位:

响bk曾經支持過我ge媽咪&daddy,因為真係有d開心野想打出比大家望下,另外又提下大家搵小學真係唔好心急,所以就up一up呢個topic啦

***囡囡轉下眼已經轉咗呢間小學半年,佢地開心,我又開心,因為佢地可以唔洗咁早起身返學,又唔洗同一班(呢一樣就大孖好似開心d )因為佢地要自己去識一d唔同ge朋友啦,細孖雖然有時都仲係傻下傻下,(e.g.到而家有時都唔諙小息開0食食,有時問佢上堂學咩都係唔知),不過佢已經開始學到一d學習上有用ge野,好似英文默書,由次次0分,到而家都有雙位數字(都仲未去到合格,40-50到)不過見到佢由5個英文字合埋都唔識,到而家9個字ge英文佢都識(something),真係好high呀

另外大孖係呢半年唔同得最多就係有性格咗 ,對佢而言係一個好開始,不過對我就係一個接住一個ge惡夢啦,因為往往一樣野發生,佢覺得唔應該係咁做,佢而家會同我反對&反抗,不過如果真係佢啱,我就要順佢意,如果佢唔啱,我就要同佢對抗好耐好耐啦

不過最後我一定要多謝ge人就係同佢地做功課ge姐姐啦,雖然一星期同佢地做3日,不過真係我絕對明白佢ge慘況,因為對一個28歲ge我,我都有時想自殺(呢句係講笑),姐姐只係一個F.6學生,佢都可以應付得佢地兩個都好好,所以我一定要講多一次多謝佢呀(佢仲要係收友情價)

最後多謝大家浪費時間係我呢篇口水多過茶GE野上高呀

其實好媽媽我就真係唔覺係啦,不過見到佢地叻咗好多,真係好開心就真 :  :  :
cottontree 寫道:
       真鄧你開心!你真是一個好媽媽,你還要多謝自己的付出同努力!繼續...支持你!

不過見佢地一次比一次高分,有時真係唔知點講(開心個隻)
所以而家次次佢地一攞啲默書番到屋企,就次次都要諗定一大堆野讚佢地,等佢地知道我係知道佢地有努力
meimeilam 寫道:
睇見你對孖女不斷地進步, 真係 "戥" 你開心, 我會支持你。

其實辛苦就真係唔辛苦(我),佢地兩個就可憐小小啦,因為到佢地做曬功課&溫完習,已經無咩電視啱佢地追啦,有時見到佢地最大ge嗜好都無埋,真係幾慘

孖女就未知幾時又測驗,不過都怕且就快啦,你都唔好咁辛苦啦,如果大囡自己覺得响學校做功課係ok,其實比佢係學校做都好,因為推動力會高d

係喎細囡會唔會同家姐一間小學呀?
我就有小小想細細龍可以搵過一間勁小小ge小學,(可能私心啦,因為我唔會比壓力孖女,但係我都想細細龍可以,因為老師話佢都係一個好叻ge小朋友呀)
elaineho73 寫道:

係度見到你打既一段文字, 睇到真係鄧你開心, 因為至少孖女讀得開心又跟到先, 你都好辛苦, 唔好比禁大壓力自己, 要開開心心.

我大囡返左小學都好開心, 佢而家一至四係學校度做功課, 星期五就4點返到屋企自己做~ 佢早兩日仲要求星期五都要留係學校做功課WOO~   我都係怕佢辛苦, 先唔比佢返星期五姐~ 而家都冇得加LU~ 下個月先比佢返一至五~我大囡今個月26號又要考試啦~又要努力同佢溫書LU~

其實我都仲15/16緊,因為我屋企樓下我都有一間幾like,
不過因為如果佢讀呢一間,我就可能要放學佢又要搭school bus出官塘,因為我趕唔到入去接佢呀[quote]

我放工返屋企先再睇大囡D功課同埋同佢溫書, 到星期六日佢兩姊妹先有電視睇~都幾可憐~

我細囡我會比佢同家姐同一間小學, 因為而家家都讀得OK~而細囡係仲叻過家姐, 係家姐間小學一定冇問題~如果可以咪比細細龍留返係TKO讀LOR~唔得先去孖女間學校叩門~禁你會比邊間細細龍讀呀?

如果你唔介意,可唔可以pm多一次個電話no呀,
因為換咗電話,都唔記得save番d no
[quote]
你心儀既係邊間呀? 如果可以你打電話比我我同你傾~

‹ 上一主題|下一主題