用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

我好驚呀,係超級驚,因為in左面試程序最簡單的啟思,小朋友表現自問唔錯,但都唔收,我真係冇晒信心啦,好怕in10間就得到10封拒絕的回信........:(
   0    0    0    0

謝謝大家的回應,我當然有報屋村的啦,這是一個必須的後備,但都係驚,唉.......其實報名前已經有想過名校是不是望塵莫及的東西,但都想一試,啟思的結果打擊了我是事實,他有收我朋友的孩子,但我就no啦,所以我都相信學校未必一定係收"有背景"學生,因為我的朋友都係普通家庭,學歷亦是一般而已.......

如果真係講眼緣之類,唉,我個仔........鍾意佢的人真係愛死佢啦,我都俾那些人激死,縱佢縱到.....(講緊唔係家人,而係街外人,包括興趣班的老師),但唔鍾意佢的就成日話佢呢樣個樣,靜又話佢唔理人,活躍又話佢坐唔定囉....(街外人,包括興趣班的老師)

你個女咁可愛就梗係合老師眼緣啦,唉,我個仔......
原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表
咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果有理冇理都申請下先,就係咁,多到有邊間已經申請"攞表"都唔記得左,直到收到信,一看,啊,乜我有想過報呢間咩,咁樣囉......

唉,好在仔仔都唔知發生緊咩事,冇俾到壓力佢,但老公就難受d啦,成日見住個傻老婆,想深一層,要是真的所有名校都唔收,在香港又點會冇書讀,哈,真係唔知自己想緊咩呀,時間快d過啦,早知早著,遲知瞓唔著呀!!!!!!!!

真係要再次謝謝大家的安慰!我已經抖擻了精神,要同仔仔再接再厲啦!希望11月過後,大家可以在bk網上看到我發放的好消息啦~~~

原來唔會一間都唔收!
今天收到offer啦,在此再三感激安慰過我的媽媽們,祝願大家都有理想的offer!!

係又一村學校,所以都幾開心,因為可以完全唔使再諗in屋村就已經係好正啦!
原帖由 小克 於 10-11-3 08:18 發表
Yes, congratulations!
Offer of which one?

其實男仔係會遲d先講野這是眾所周知的事,所以你首先唔好覺得自己個仔有咩問題,另外就係佢都表達都俾你知佢其實係識野既,你就唔使擔心佢係咪"有野"啦,你放心,如我所說,原來一定有學校收,仲要唔會係最差的,只要你識選擇,唔好灰心,做媽媽的一定要相信自己的孩子!!!!!!!
原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

我都係報下一間報下一間,現在都唔記得真係報左幾多間囉,收到信先記得原來報左邊間邊間,哈哈~~~~但只要自己最想的那間一有offer,就一定唔會再去in囉,可惜仲未到果日,希望唔使in到1月啦~~~~~我好想過一個輕鬆的聖誕節呀!!!!!!!!
原帖由 kakashi 於 10-11-4 10:40 發表
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間 ...
‹ 上一主題|下一主題