用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校? ...
樓主: sum1
go

今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校?   [複製鏈接]

我去年同你情況一樣,而且去程出咗事,在杜拜住一晚,杜拜機場可用英磅coins, 亦換咗Hkd500 杜拜$旁身。他半年回港過兩次,三程坐過阿聯酉,二程CX。故為咗慳$,肯轉機。我半年去了英國兩次,2架都試過,CX沒有阿聯酉坐得舒服是真的。但就常常Delay。

朋友D仔4月試坐星航,要$11000-12000。因是短程十長途,杜拜就一半一半旅程。

收到數個留言,名校及不名校一樣有這情況,煙和酒。朋友分享下,原來我間𣎴太差,有些沒有公開的更壞。加上呀仔唔想轉校。
今年Agent 話收了1男1女,1個女拔,1個國際學校。2個都是資優生,平日講英文。如果不是你們,大可放心了。不用pm 問我校名了。

dorzidor  要睇小朋友的定力. 煙就緊係唔好店... 酒呢樣野, 要識LOR~~~ 只要唔成日去CLUBBING係無咩問題~ 大學酒會嚴重D~  發表於 13-3-23 07:34

回復 RDC 的帖子

是否9月去12月回港? 9千多是學生票? 星航好處是last 才比$,大把機位。阿聯酉今個月要比$,但我今年有三次來回坐它。CX 坐一轉,就有張台北機票。阿聯酉睇唔明D分送甚麼。星航好似冇積分送機票。

我朋友訂學生星航,D terms 不錯。約$11000,他們回港時,在星加坡仲可出去玩幾天才回港。星加坡機場安全。相信你個女轉機不會有問題。

一般8月31日前機及9月7日後機會平D,我自已會比多少少agent 做,全年同我check 價,check in 攞個靚位同埋入member miles 積分。我朋友9月2日,要$11000。

回復 sancheng138 的帖子

早年有朋友和你情況一樣,逐一參觀及見校長,今年考上最Top U。今年亦有朋友個女考上由排第一至十內數間名校,於是早幾個月前去英國約見校長及參觀。他們回來的感受,是參觀後真的感覺到每間學校的不同和要求。通常親身去過,校長知道家長的誠意,亦容易接納該學生。
你的行程很緊湊及辛苦。而且你要去英國住陪伴讀。身邊都有朋友1個女人租屋陪個仔讀幾年,從新適應新生活,真的不是人人做得到。
‹ 上一主題|下一主題