用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入名幼就好叻, 一定有好前途?
樓主: 星星的後裔
go

入名幼就好叻, 一定有好前途?   [複製鏈接]

星星的後裔 發表於 16-6-11 13:25
唔係囉. 近日親戚做節, 有人無端端自爆話個孫入左名幼. 喺到放閃😡 2歲人仔入到名幼, 多少同運氣有 ...
有得曬就係有得曬,  無得曬就係無得曬, 葡萄X即係葡萄X

hfnyd  agger  發表於 16-6-12 11:48

puichingforsure 發表於 16-6-13 10:55
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3258623

"唔讀PN班可以入名幼K1嗎?"
點評回覆 引用 返回頂部

Bettylau

Bettylau 當前離線
在線時間3 小時 最後登錄16-6-12 國民生產力0  附加生產力78  貢獻生產力0  註冊時間05-10-28 閱讀權限10 帖子84 主題0 精華0 積分162 UID62240

複式洋房

複式洋房, 積分 162, 距離下一級還需 339 積分

發表於 前天 23:55 |只看該作者

星星的後裔 發表於 16-6-11 13:25
唔係囉. 近日親戚做節, 有人無端端自爆話個孫入左名幼. 喺到放閃😡 2歲人仔入到名幼, 多少同運氣有 ...
有得曬就係有得曬,  無得曬就係無得曬, 葡萄X即係葡萄X

hfnyd  agger  發表於 昨天 11:48

點評回覆 引用 返回頂部

一早話佢係葡萄 X 啦

puichingforsure  Do you mean only you can talk about this point?  發表於 16-6-13 13:16

大埔之友 發表於 16-6-17 08:55
一唔都唔明, 所謂"名校"、"有競爭力"的幼稚園甚至小學都是集中在九龍及港島. 但到中學就彈好多新界"名校"如 ...

梗係唔係啦,  名校好多 F3 開始放洋喇,  有能力又標青已經去讀 BOARDING 等考 UCLA,  MIT,  UC BERKERLY, Chicargo,  LSE, IMPERIAL , MANCHESTER,其他 OXFORD, CAMBRIDGE,  PRINCETON 同 YALE, HARVARD 就已經要好有錢, 未入U 已經要讀聯係 COLLEGE, 你唔好以為新界彈出係因為新界勁咗,  當然, 拉 CURVE 會將 新界 頭果班會凸顯咗

所以點解DSE 後多咗唔出名新界學校呢 , 有部份原因係名校好多勁人一早唔參戰, 亦因為某程度上係 拉 CURVE 結果

Samgorhi 發表於 16-6-23 11:40
好似醫生外國返嚟都冇用?
係香港, 醫生返來梗係無用啦,  醫管局限制醫生係香港執業嘛 ! 又限制醫科生收生名額,  以確保小圈子 揾錢,

出咗去留學, 無咩必要就唔好返來,  除金融揾快錢或接手家族生意除外

‹ 上一主題|下一主題