用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如何提升子女對通識的興趣?
樓主: PoPofamily
go

如何提升子女對通識的興趣? [複製鏈接]

PoPofamily 發表於 14-8-11 08:27
我係一個中五學生的家長,我仔通識唔係太好, ...

如果成績唔係幾好,可以問下係咩原因。

1. 係剛剛教個個主題掌握得唔係幾好,抑或各主題都有困難?(因為對學生講「今日香港」、「現代中國」點都比「個人成長」難)

2. 係答題技巧唔得?唔讀下D概念字,唔用題目中數據或者資料,只係齋吹水,咁就係無答題技巧。(唔好睇少呢點,好多學生都會係度失分)

3. 說明能力強嗎?解說時論點清楚,論據具體嗎?

4.當然一定要有分析力啦!

以上係我知一D皮毛。
如果TOPIC上掌握唔到,多D問老師,自己試下放多D時間落去。
如果純技巧,好似坊間都好多書比好多答題框架學生,有心學,唔難。
至於「概念字」,有心學,唔難。
至於分析力,平日睇多D評論會有幫助。

Yanamami    發表於 14-8-12 15:35

PoPofamily 發表於 14-8-11 08:27
勸他多睇報紙又嫌悶,……有無咩方法可以令他接觸多些時事? ...

我仔都較少睇報紙,鐘意睇電視,我們地會睇;

新聞報道:

CABLE,NOW做得好好,CABLE仲有「新聞通識」,NOW有「新聞智庫」,好有趣。(阿仔話「新聞通識」有趣過「新聞智庫」,不過「新聞智庫」都做得好。)CABLE夜晚8:00「國際最前線」都好好睇。

時事分析節目:
鏗鏘集,星期X主場,CABLE「新聞刺針」、「神州熱話」都好,(「星期二檔案」都可以,不過分析得無咁好,有時CABLE做完個主題,佢慢好多步先做,仲做得差過CABLE;有時角度又不足。)

仔仔小學陪我地睇,睇睇下佢都有興趣。
中學時自己都想主動睇,當然,佢睇TOPIC先睇。阿仔直情愛上「頭條新聞」,節目搬左去亞視都要睇。

有時大家一齊睇,自然會有一句無一句傾下。有時佢睇法好有趣,我地就問下佢點解咁睇。傾下講下,其實新聞唔係好悶嘅。

Yanamami  好!  發表於 14-8-12 18:45

PoPofamily 發表於 14-8-12 12:51
回覆 ANChan59 的帖子

要四以上才可的!

咩意思?

大學要3322,通識2已OK。(今年87.7%考生攞LEVEL 2+,較另外3個CORE易)

當然分數愈高愈好,不過如果你唔係想係大學讀通識,其他系無咩如比HEAVIER WEIGHTING呢科。

Yanamami 發表於 14-8-13 10:16
其實升中簡介會時,P6家長又唔會知中學喺用中定英教LS既,喺入到去讀先知。除非好醒目地喺升中前已經識入EK ...
未至咁黑箱作業,《中學概覽》有寫有關資料:
http://www.chsc.hk/ssp2013/chi/index.php

選左一間中學,再入「開設科目」就一清二楚。以下係我抄其中一間學校嘅資料,寫得好詳細:

2013/2014 學年開設科目
中一至中三
以中文為教學語言 :佛學、佛化德育及價值教育、中國語文、中史、生活與社會、普通話、視覺藝術、體育
以英文為教學語言 :英國語文、數學、科學、地理、歷史、普通電腦、物理、化學、生物、家政、音樂

中四至中六新高中課程
以中文為教學語言 :中國語文(以普通話教授)、中國歷史、聖經、通識教育(中三)
以英文為教學語言 :英國語文、數學、物理、化學、生物、組合科學、地理、歷史、經濟、企業會計與財務概論、資訊科技及電腦、數學延伸部分(單元1及2)

大家有興趣,可以入去了解多D。
於我而言,我仔仔入學前已通過《中學概覽》知道仔仔學校用咩語言教咩科。

‹ 上一主題|下一主題