用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

小草地 發表於 17-6-19 23:13
那副校有點囂張,話只收五年級和六年級上學期,以前成績無意思,最重要現在什麽成績,又唔駛比咁多奘項職位 ...

我都有去聽!亦因為咁,作為家長,更加要去多D中學聽講楚,了解下,有時可能並非想像咁啱feel,又或者冇考慮過嘅中學,聽完又可能成為心水唔定。

patpat234 發表於 17-6-20 00:13
我仔讀緊,雖然我唔鐘意呢間學校,但我又唔覺真係咁差
成績唔好嘅學生,學校會有補底班會有高年級學生幫佢 ...

其實帶返學校換唔好咩?有D可能上午上PE ,出哂汗,著住件衫噏住繼續上到下午放學,個人覺得好唔衞生!如果體味勁,就真係⋯⋯

patpat234 發表於 17-6-20 08:01
學校可以著運動衫返學,但無話唔俾帶衫返去換,天氣真係熱,大汗嘅同學絕對可以另外帶衫返去換,呢樣野我2 ...

咁即係冇方便到
當然各校各法,冇學校十全十美,各有喜好!只能選最適合,我識得有好幾個聽完講座都改觀唔楝佢,可能唔喺唔好,係晤適合!亦有小朋友自己堅持放佢響自行一。
我未聽講座之前,已有高幾級媽媽聽過講座,都提過上面有D媽咪講過嘅野!佢果年個副校仲講每科冇85分以上唔好嚟攞表。個媽咪聽到覺得反感。
亦因為咁,在一次聯校展,我直接走去問該老師是否真有其事,對方冇否認也冇承認,只表示報佢地D學生成績都係好好。我去聽果次就冇講85分以上先好報!
道聽途說左咁多,我最終都有去聽,所以一直都提D媽咪一定要去唔同嘅學校聽下,比較下!唔好人地話好就當啱,人地話唔好就當唔適合!
我以前都諗住揀間近屋企。但最終有D課程及活動又晤太啱!所以都放棄。
你揀左佢,一定有你喜歡嘅地方!
大家發表下感受。自己覺得好就夠。

小草地    發表於 17-6-20 09:27

mamee 發表於 17-6-20 07:01

我同意有D學校真係好似廣告雜誌咁sell,好似有間學校本身響東區top嘅女校,揾兩個家長上台講學校點好點好,我覺得其實係人都知勁。兩個家長講左好鬼耐,不停頌讚。講真真係over左law!
最好笑係個家長讚校長冇干涉佢地上台講D乜,由佢地自由發揮。講真,被選得上台講嘅家長同小朋友,都係比較被學校関注同睇重,又點會講學校唔好?!真係頂唔順!

當然我女冇本事入去,但客觀嚟講,覺得冇需要咁hardsell。因為本身學校都已經好出名。

小草地 發表於 17-6-20 09:13
我的感受和你100%一樣, 仲有一個笑料是那副校說當年佢個子/女(唔記得)升中放榜, 佢話無陪同一起到子女學校 ...

佢話佢個女入左田家炳!打電話報告比佢知Tim

小草地 發表於 17-6-20 10:05
嘩! 你真係好留心聽呀

Of course
有聽書架

小草地    發表於 17-6-20 11:26

whywhywhywhy 發表於 17-6-20 11:37
我可能同你同一年聽講座

我上年聽,會唔會佢年年講

‹ 上一主題|下一主題