用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-1-25 17:44
我既原文係咁:

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令大家知道小朋友真正 ...
讀優小冇話一定要升優中, 其實每年都有TOP果浸升左去D所謂神校, 我睇法係進可攻退可守, 我自己的感覺是升中派位實在有好多UNCONTROLLABLE FACTORS, 自行除非子女在TOP小學考得前, 如果唔係想去TOP TIER學校都不是十拿九穩, 至於抽獎, 雖然話有好多B1A選擇, 但想信只有第一志願才能放呢D學校, 第二志願一定要放次一等的, 如第二三志願都失守便.....但優中已是B1B至C, 即已有第二三志願水平的學校收了, 然後再搏神校, 搏唔到都唔太傷

至於樓主的問題, 我覺得住得遠就唔好諗優才了, 浪費太多時間TRAVEL不值得

muimui2 發表於 16-1-28 18:16
選優才,全家搬屋,加12年學費,重有亞妹嗰筆。

如果經濟唔係問題,咁咪go ahead。 但如果經濟一般,要諗 ...

我以前都計過呢條數但發覺唔化算, 出去補英文平極都千幾2千蚊只係四堂, 優才學費也只是3千, 而且英文最重要係語境而不是CLASSROOM TRAINING, anyway, 找一間近的而英文語境較好的已OK, 不一定優才

muimui2 發表於 16-1-29 10:28
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我 ...
但校車食飯唔關直唔直資事, 所以我建議搵間近的語境好的學校
‹ 上一主題|下一主題