用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

面試好才是最有用,其他都是次要。

囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加,反而主力考劍橋試。諗番都幾現實及無必要。

maomaochoi 發表於 14-5-21 06:52
很認同,我最怕為攞獎而比賽,見到啲家長係小朋友比賽完,不斷同佢分析有乜唔好等等,仲要拍哂片賽後重溫, ...
曾見過有小朋友表現唔理想,個家長全程怒啤個小朋友;又見過有家長不滿自己小朋友只拿季軍,大大聲話拿冠軍的小朋友表現唔好,唔值冠軍。

Argyle 發表於 14-5-21 08:55
睇港姐比賽你都可能會話嗰冠軍都唔靚啦。有時做家長見到個朗誦冠軍發音都未準,哦兩句都係人之常情啫。藉機 ...

個人覺得要睇場合,家長態度及會灌輸什麼價值觀給小朋友而定~~睇港姐比賽,大家是以第三者角度看,亦非在現場~但朗誦比賽則涉及自己的小朋友參賽,家長均對自己小朋友有所期望,故兩者評價取向可能已有所不同~再加上家長"大大聲"批評冠軍得主,全場人都聽到,這已涉及不尊重人及場合,我並不認為這行為是可以接受的~~而更重要是讓敗了的小朋友覺得自己只是輸在不公平,而不會檢視自己可以有什麼地方可以改善~其實家長真的可以從欣賞的角度出發,教懂小朋友欣賞別人~懂得尊重更勝於批評別人~

CBabeY 發表於 14-5-21 09:44
我都見過,小朋友全程唔肯上臺,到人地頒完獎,個家長由場入面鬧個小朋友鬧到場外,我地旁人O哂咀。

小朋 ...
在朗誦比賽場上,真係可以見好多人生百態。只要小朋友玩得開心,唔好迫小朋友,又唔好俾壓力自己和小朋友,未嘗不是好的經歷。

Argyle 發表於 14-5-22 10:25
我的孩子冇攞過朗誦冠軍,不過考小一入學成功率和总數連我也嚇一跳。

...
恭喜你的小朋友考小一有好好成績。小朋友的潛力無限,家長悉心栽培,必有成果。所以我之前留言,朗誦獎項對考小一作用不及面試表現好。只要小朋友面試時主動、有禮、學術優秀,即使沒有任何獎項,大把學校爭住收。
‹ 上一主題|下一主題