用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

anna_gigi,
係呀, 養個細路好貴架, 又要裁培. 又學呢樣果樣, 遲d summer我先俾佢學返游水, 我俾佢夏天先學, 10月就無學lor, 上年響causeway bay聖保錄(海天)學左4個月la. but都係未識.     我又有諗過俾佢學珠心算& 圍棋 &體操, 遲d幫佢報埋合唱團, 不過要考, 唔知佢得唔得.

呢d係唔係叫谷佢呢??      

happyallthetime73,
阿女宜家4yr, 過左10月生日就5yr lor, 你個仔呢? 你又係諗住循道啊.

anna_gigi,

哇, d老師咁衰o既.. 叫人走. yeah... 唔使理佢o地. 我支持你.. &你個仔, 咁阿仔宜家響邊間中學啊?

希望到時阿女升小學後, 唔好有老師叫佢走, 咁就主佑la.  

sindy,

係咩, 咁係之前果間家係宜家啊? 好驚啊, 咁係唔係我o地到時都要再谷啊? 因為我諗住阿女到時上左小學就唔俾咁多野佢學lor. 因為通常學校有好多活動架麻, 而且又便..   

sindy,

哇哇!你真係好命lor, d仔女出晒身(返晒學), 唔駛捱得咁辛苦lor. 你有2個女一個仔啊, 真係羨慕死人的家庭組合啊. 我都想啊, 不過要量力, 我都仲有個細女, 今年1yr..      所以家姐入到間好學校對於阿妹有好大o既幫助, 起碼我以後唔使再煩搵學校.

dennisivy2002,
響北角, 英智傑, 你有無聽過啊, 我都係聽人講先去試下架, 你想知多d就上網打佢個名, 佢o地有website架, 好似都有好多野學下喎.

係呀, 之前都聽人講過基灣好難入&好深. sindy個仔就諗緊嘉諾撒, 你都可以諗下. 你住邊區架, 基灣好似唔係14網區架喎..

anna_gigi,

check pm la. happy week end!   

o岩o岩返第一堂ja. 因為我要等佢開新班先上. 所以都未知點啊, 一係等我返多幾堂先再同你分享下la. 希望阿女聽得明老師講咩la.       好似可以響網上睇佢o地上課喎, 返去問下先..

welcome la. 你可以去試堂架, 試左ok先俾阿女返lor, 又唔使錢, 同埋之後唔係一定要返架麻..    

你有無同阿女報"香兒"呀? 開始接受報名lor, 可以去下面個web download 表格.

http://www.hkcchoir.org

唔使客氣la. 有好野緊係上bk同d阿媽分享下la.    

anna_gigi,

有無問下佢識唔識我個女啊?     食lunch lo.. 返來再傾過.

晴晴_媽媽,
咁o岩o既, 我細女又係叫晴晴喎.....
   我大女細個(around 2yrs) 我都有同佢報過tom lee, 但係等左好耐都無feedback又係得個等字, 後來佢最近先打來話有位, 問我仲返唔返, 我無返lo, 因為同阿女響出面琴行報左學琴好耐lor. 都學左around 1yr. 而且tom lee的學費都唔便架喎. 所以放棄左lo.. n2? 係唔係=k2啊? 你阿女幾歲啊? 我都係貪佢有外籍老師教, 而且比例又唔係高, 1:4 老師容易d handle囉. 但係由於阿女d時間比較早, 所以宜家佢果班得2個小朋友, 即係1:2, 所以幾好lor, 佢o地上堂會幫你錄音, 等小朋友帶返屋企revision, 同埋俾家長聽返佢上堂教左d咩. 不過d錄音帶就要自己帶, or可以用mp3錄, 老師會幫你搞, 只係俾小朋友帶返學校就ok架la. 你去試下堂先lor. 話唔定係免費, 上左唔好又唔係一定要join佢o地.  

晴晴_媽媽,
oh i c i c, 哇, 你阿女歲幾你就同佢報定英文班la. 咁快o既..    我之前都有諗住同阿女報abx pathxxx架, 但係之前響bk另一個topic, d阿媽話呢間野唔掂, 所以無報lor. 之後我都諗左好多間. Learing plus (wan chai), 英國文化協會 etc.... 最後bk媽咪介紹左響炮台山有間friend, 我留左名但係又係要等, 而且interkid都係留左名先, 咁in佢o地通知有位先, 咁我先去上lor.
我都唔係好知架, 聽講宜家好多小學 p1-p3都係happyhour 要到p4先至有料到, st. paul happy valley唔知難唔難入喎, 不過我聽人講我阿女間幼稚園大部分女仔都入到, 因為阿校長同小學校長熟喎... 你阿女響邊度讀緊啊?

sorry呀, 我都唔知香兒咩課程好, 我都係淨係報一樣架ja. 就係合唱團. 分校都唔知邊間好喎, 不過我諗緊係總校會好d啦, 我果日上去交表, 好大呀, 成層都係喎, 而且d小朋友又著晒d團服, 好似好有規模咁lo. 你住邊區架, 香港有3間. 北角總校, 城市花園顯理中學, 太古. 咁你想去邊間啊?   

anna_gigi,

真係好la. 如果真係, 大家就要認真交流下la.     , 心心媽媽上唔上bk架, 叫佢一齊來傾下la.    

winniecws ,
唔使咁擔心住o既, 等阿仔上左k1先la. 因為好多phonic課程好似都係由k2先開始收架喎, 不過我知interkid好似都有收k1的小朋友, 不過就唔係phonic 個課程lo. 好似係普通英文班, 不過都有教phonic, 我都唔係咁清楚, 你最好打去問下先la. 如果係普通英文班, 應該唔使wait啦, 因為好似係循環咁教架, 隨時都可以俾人插班架, but phonic就唔得lo, 如果你miss左6or7堂就唔好插la. 寧願等佢開新班. 你買左"phonic kids" d教材啊? 我初初都想買架, 不過好似好貴下喎, 又驚阿女睇睇下無隱又唔睇, 所以都放棄左lo.

係咩, 我無睇到喎, 等我陣間去八下先. 唔知啊, 俾佢考下先lo, 因為真係聽過幾個朋友都話考唔到, 佢o地今年都會再試, 仲話如果今年唔收, 佢o地就放棄咁喎. 咁你8到d咩bad comments啊? 8來聽下..    

係唔係我之前打錯野呢?? 我阿女今年4yr, 讀緊k2, 到今年10月就5yr啦. 佢3yr開始學lo. 宜家咩級都無, 佢一個week返一堂, 30min/堂, 唔知佢每日練幾耐架, 佢一放學返屋企, 開心就彈耐d, 無mood就唔彈架, 我無逼佢, 因為佢都唔使考試, 不過我每日返屋企, 佢就話要彈俾我聽lo, 咁我都好開心架la. 不過都有聽到佢有進步lo, 因為佢每次學完一只曲, 初初彈得好生硬, 第二日再彈返俾我聽, 我聽到係彈得順好多lo. 證明佢有落功夫彈好多次先有咁o既成果lo.     
‹ 上一主題|下一主題